AVSLÅR STØTTE: Oslo kommune avslår millionstøtte til SOS Rasisme på grunn av rot med medlemstall, penger og mangel på medlemsdemokrati, det bekrefter avdelingsdirektøren i kulturetaten i Oslo Lars Inge Merok Olsen overfor Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
AVSLÅR STØTTE: Oslo kommune avslår millionstøtte til SOS Rasisme på grunn av rot med medlemstall, penger og mangel på medlemsdemokrati, det bekrefter avdelingsdirektøren i kulturetaten i Oslo Lars Inge Merok Olsen overfor Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Oslo kommune avslår millionstøtte til SOS Rasisme

Og vil kreve hundretusener tilbakebetalt etter lån til eiendomsinvesteringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oslo kommune avslår SOS Rasismes søknad om den årlige millionstøtten for 2010.

- Det er ikke tilfredsstillende forretningsførsel i SOS Rasisme. Kriteriene for medlemsdemokrati oppfylles heller ikke. På årsmøtet i 2008, som søknaden er basert på, stilte det jo bare sju stykker i et lag på mange tusen medlemmer, sier avdelingsdirektør i Kulturetaten i Oslo, Lars Inge Merok Olsen til Dagbladet.

Krever kvart million Fylkeslaget har en økonomi på flere millioner kroner. Ledertrioen er den samme som i sentralleddet og Akershus fylke: Trond Torbjørnsen (31) som leder, nestledere er Ola Melbye Pettersen (27) og Christiane Waalther Muribø (27).

Oslo kommune kommer også til å kreve tilbakebetalt 260 000 kroner som Oslo SOS Rasisme har lånt ut til Aktivisteiendom AS. Selskapet har de siste årene investert i kontorbygg for over 11,5 millioner kroner (se faktaboks).

- Å bruke pengene slik er et klart brudd med forskriftene. Vi vurderer fortløpende å politianmelde. Vi har heller ikke fått en god nok redegjørelse for medlemstallet, sier Olsen.

STORE LOKALER: Oslo fylkeslag av SOS Rasisme har store lokaler i Pilestredet i Oslo. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORE LOKALER: Oslo fylkeslag av SOS Rasisme har store lokaler i Pilestredet i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Oslo kommune har delt ut 3,8 millioner kroner til SOS Rasismes lag i hovedstaden i perioden 2006 til 2009. Bare i 2008 fikk laget 1,4 millioner kroner.

- Vi har ikke mottatt noe skriftlig fra Oslo kommune, vi må avvente dette før vi kan kommentere saken, sier Ola Melbye Pettersen, nestleder i SOS Rasisme nasjonalt og i Oslo.

Kan ramme eiendomsselskap Fylkeslaget er en sentral byggestein i ungdomsorganisasjonens økonomi og aktivitet. Laget har årlige leieforpliktelser på over 400 000 kroner for et stort lokale i Pilestredet i Oslo. Pengene går til Aktivisteiendom AS, som er heleid av SOS Rasisme sentralt. Uten leieinntekter mister selskapet pengene fra sin største leietaker.

REGNSKAPET: Oslo kommune mener regnskapene som er levert inn ikke gir god nok oversikt. Regnskapet er sendt Dagbladet av leder Trond Torbjørnsen.
REGNSKAPET: Oslo kommune mener regnskapene som er levert inn ikke gir god nok oversikt. Regnskapet er sendt Dagbladet av leder Trond Torbjørnsen. Vis mer

I tillegg hadde laget i 2008 totale lønnsutgifter til ansatte på 1,2 millioner og laget bidro til å lønne de nasjonalt ansatte med 640 000 kroner, blant annet hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen.

SOS Rasisme vil ikke fortelle hvor mange ansatte organisasjonen har i 2010 eller hvordan de lønnes.

Langer ut Også Akershus fylke har avslått å gi penger.

- Det synes å være et totalt fravær av demokratiske prinsipper i SOS Rasisme, sa leder av Akershus barne- og ungdomsråd (ABUR) Henrik Kristian Solberg til Dagbladet forrige uke.

SOS Rasisme kontrolleres nå i fylkene Hordaland og Akershus, samt Oslo kommune. I tillegg kartlegger Låndsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner og Fordelingsutvalget både medlemstall og lokallag.

NESTLEDER: Nestleder i Oslo SOS Rasisme og SOS Rasisme sentralt, Ola Melbye Pettersen. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix .
NESTLEDER: Nestleder i Oslo SOS Rasisme og SOS Rasisme sentralt, Ola Melbye Pettersen. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix . Vis mer