TERROR RAMMET NORGE 22. JULI:  Bombebilen kjørte inn og parkerte her i Grubebgata.
Foto: Holm Morten  / Scanpix.
TERROR RAMMET NORGE 22. JULI: Bombebilen kjørte inn og parkerte her i Grubebgata. Foto: Holm Morten / Scanpix.Vis mer

- Oslo kommune gjorde ikke jobben

Fornyingsministeren rystet over at det tok fem år å stenge Grubbegata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fornyingsminister Rigmot Aasrud sier hun er rystet over at Oslo kommune brukte fem år på å stenge Grubbegata ved Regjeringskvartalet for trafikk.

- Hvis Oslo kommune hadde gjort jobben sin, så hadde gata vært fysisk stengt for biltrafikk allerede i 2007-2008, sier Rigmor Aasrud til VG.

Aasrud er statsråden som har ansvaret for sikring av regjeringens bygninger.

I begynnelsen av august ble det kjent at Politidirektoratet advarte mot den åpne Grubbegata allerede i 2004. Innen september i år skulle den endelig stenges for trafikk. Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarte mot bombefaren i Grubbegata gjentatte ganger, ifølge NRK.

Vil ha møte Aasrud sier hun ikke legger skylden på Oslo kommune for selve terrorangrepet, og at det er gjerningsmannen alene som har ansvaret.

Men hun er oppgitt over at Oslo kommune mener staten burde grepet inn og vedtatt en statlig reguleringsplan, og at Statsbygg har somlet.

- Det er veldig skuffende å se hvordan flere Høyre-politikere i Oslo har forsøkt å skyve ansvaret fra seg, sier Aasrud.

Aasrud planlegger nå et møte med kommunen for å sikre et bedre samarbeid når Regjeringskvartalet skal gjenreises. Hun har følgende forklaring på hva hun mener gikk galt:

- I ettertid framstår det som helt utrolig at bystyret krevde en stor bebyggelsesplan for å sette opp en enkel sperring i gata. Dette vedtaket alene tok 25 måneder å gjennomføre, sier hun.

Vil ikke diskutere ansvar Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), sier til avisa at det var Ap og SV i bystyret som sto bak forslaget om en bebyggelsesplan.

- Jeg ønsker ikke å delta i en diskusjon om ansvar. 22. juli-kommisjonen bør vurdere om det bør på plass raskere saksbehandlingsregler i slike sikkerhetssaker enn det dagens plan- og bygningslov åpner for, sier han.

(NTB).

 RYSTET: Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud  på befaring på Regjeringskvartalet etter bombeangrepet fredag 22. juli.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.
RYSTET: Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud på befaring på Regjeringskvartalet etter bombeangrepet fredag 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix. Vis mer