Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oslo kommune har ansvaret

Situasjonen kaller for samarbeid, sier justisminister Grete Faremo om romleiren på Årvoll.

 MØTTE PRESSEN:  Justisminister Grete Faremo og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: SCANPIX
MØTTE PRESSEN: Justisminister Grete Faremo og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter over en time med hektisk møtevirksomhet møtte Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og justisminister Grete Faremo pressen om situasjonen på Årvoll i dag.

I regjeringskvartalet møtte ministrene representanter fra Utlendingsdirektoratet, Politidirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet.

- Romfolket har samlet seg i Oslo. Det er en krevende situasjon og tryggheten deres utfordes. Det er i stor grad lokale myndigheter som har ansvar, men politiet skal også forhindre kriminalitetet og rydde leire hvis det er grunnlag for det, sa justiminister Grete Faremo.

Hun fortalte videre at regjeringen har invitert Oslo-byrådet til et møte om situasjonen i ettermiddag. Ved 15.20-tida ankom representanter fra Oslo kommune regjeringskvartalet.

- Dette er en situasjon som kaller for samarbeid, sa Faremo.

Arbeidsminister Bjurstrøm var opptatt av å understreke at Norge ikke er noe fristed for utlendinger.

- Det er mange som hevder at Norge er i ferd med å bli en honningkrukke for Europa, det er ikke situasjonen, man har ikke automatisk rett på ytelser når man kommer til Norge.

Refset Siv Jensen Med seg på pressekonferansen hadde justisminster Faremo ferske tall over pågripelser av rumenere i Oslo.

- I løpet av første halvår er 575 rumenere pågripet i Oslo og ca. 250 i løpet av mai og juni. Dette utgjør over 10 prosent av alle pågripelser i Oslo.

Faremo kunne imidlertid ikke svare på hva disse pågripelsene gjaldt, eller hvor stor andel som har vært straffbare handlinger.

Både Faremo og Bjurstrøm har reagert på uttalelser som har kommet om romfolket den siste tida.

- Det er viktig å ha kontroll på moralske kompasset. Jeg reagerte veldig på Siv Jensens uttalelse om deportering. Det er gufs fra fortiden, sa Faremo.

Skal drøfte registrering Noen av byer i Norge har allerede en ordning der tiggere registreres av politiet.

Justisministeren påpekte at dette gjør det letter å ha oversikt over tiggerne, og når de ankommer landet.

I EØS-land kan man fritt dra til et annet land som turist i tre måneder. Men siden alle ikke registreres er det et åpenbart problem å vite når de kom til landet.

Registrering er én av tingene Justisministeren ville ta opp med Oslo kommune.

- Det er en svakhet i systemet på grunn av mangelfull grensekontroll som ikke registrer når de kommer. Vi overvåker ikke grupper. Tiggerforbud har vært oppe og dette spørsmålet utredes i Justisdepartementet nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media