Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Oslo kommune hever beredskapen

Innfører strenge restriksjoner og forbyr arrangementer. - Straffbart å bryte hjemmekarantene.

Oslo kommune følger etter Bergen og hever beredskapen.

Blant annet vil arrangementer med mer enn 500 deltakere, både utendørs og innendørs, bli forbudt.

For arrangementer med mer enn 100 deltakere må arrangøren søke bydelene om tillatelse.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding. Oslo kommune hever i dag beredskapsnivået til nivå tre. Det betyr blant annet at det opprettes sentral kriseledelse i Oslo kommune.

Strenge restriksjoner

BEREDSKAP: Politidirektør Benedicte Bjørnland og beredskapsdirektør Tone Vangen orienterte om status for politiet som følge av utbredelsen av Coronaviruset. Video: Trym Mogen og Christian Wehus Vis mer
  • Smittevernoverlegen i Oslo har i dag fastsatt i forskrift at arrangører må søke kommunen (bydel) om å gjennomføre arrangementer med mer enn 100 deltakere.
  • Det blir også forbud mot alle arrangementer med mer enn 500 deltakere, innendørs og utendørs.
  • Utesteder, serveringssteder, forsamlingslokaler og arenaer uten plasstildeling skal sørge for at alle til stede kan holde 1 meter avstand til andre i lokalet og på arenaområdet.
  • Oslo Rådhus stenges for turister og arrangementer inntil videre, og det legges begrensninger på antall gjester under vielser.
  • Det vil gå ut informasjon til alle kommunens innbyggere på SMS

Tiltakene tilsvarer liknende som ble innført i Bergen tirsdag.

- Situasjonen er svært alvorlig for hovedstaden vår, for Norge og det internasjonale samfunnet. Vi må alle gjøre det som står i vår makt for å begrense smitte av coronavirus i Oslo. Vi må prioritere folkehelse og derfor tåle at andre hensyn prioriteres lavere. Derfor innfører vi nå forbud mot større arrangementer i Oslo. Jeg er glad for at Helsedirektoratet var så tydelig i går kveld. Nå tar vi i kommunen dette videre og innfører flere nye tiltak, blant annet nedlegger vi forbud der nasjonale helsemyndigheter gir tilråding. Oslo kommune gjør vår del av dugnaden som må til for å redusere spredning mest mulig, sier byrådsleder Raymond Johansen.

- Vi må gjøre det vi kan for å begrense smitten og gjøre samfunnet i stand til å ta denne utfordringen, sier byrådslederen på en pressekonferanse.

Han sier at tiltakene griper inn i livene til folk og næringsliv.

- Jeg har stor forståelse for at publikum og arrangører føler en stor skuffelse, sier Johansen.

- De neste dagene kan vi måtte innføre enda kraftigere tiltak. Alt tyder på at Norge står overfor en stor utfordring, sier han.

Straffbart å bryte karantene

Johansen kom med en klar oppfordring på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

- Jeg har en veldig sterk oppfrodring til alle: Ikke ring legevakta hvis ikke du har umiddelbar behov for hjelp. Hvis du tror du har corona, ring coronatelefonen på telefon 21 80 21 82, sier Johansen.

Oppvekstbyråd Inga Marte Torkildsen sier til VG at det vil være straffbart å bryte hjemmekarantene.

Kollektivtrafikk

Ruter og Sporveien gir følgende reiseråd for kollektivtrafikken i Oslo:

  • For å beskytte trikkeførerne for smitterisiko stenger Sporveien i Oslo fremste dør på trikken. Dessuten vil dørene inn til førerhuset stenges på de store trikkene, mens det i de mindre trikkene trolig vil bli satt opp sperrebånd foran.
  • Følg anbefalingene fra helsemyndighetene.
  • Vis hensyn til hverandre og hold avstand.
  • Har du mulighet til det, reise utenfor rush eller ha hjemmekontor.
  • Dersom du er syk eller kan være smittet, følg myndighetenes råd og unngå å reis kollektivt.

Skoler og barnehager

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kommunen opplyser videre at de følger rådene fra helsemyndighetene og nå ikke stenger skoler eller barnehager eller avlyser undervisning.

- Det er helsemyndigheter som kan beslutte å sette personer eller grupper i karantene og så langt har dette kun vært aktuelt for enkeltpersoner eller mindre grupper på skoler i Oslo. Dette har blitt avtalt mellom bydelsoverlege og rektor ved den berørte skolen, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen.

HELSEMINISTER: Bent Høie forklarer hvorfor helsemyndighetene nå kommer med nye råd for å forhindre smitte. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Utdanningsetaten er i dag i ferd med å ferdigstille en veileder for hvordan skolene skal kunne tilby hjemmeundervisning til elever som er i karantene.

Oslo har nå satt beredskapsnivå tre, som innebærer sentral kriseledelse i kommunen.

«Nivå 3 er en uønsket hendelse som ikke kan håndteres av byrådsavdelingen alene eller som berører flere virksomheter og sektorer i kommunen. Hele eller deler av Sentral kriseledelse settes.Sentral kriseledelse skal koordinere informasjon, beslutninger og ressurser i kommunen, samt støtte virksomhetene og bidra til normalisering.» heter det i definisjonen

Hele Norges coronakart