Oslo kommune i retten etter at 83-åring frøs i hjel

Klarte på uforklarlig vis å komme seg ut i vinterkulden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Granskingen av dødsfallet har avslørt en eldreomsorg som Statens helsetilsyn har karakterisert som uforsvarlig, skriver Aftenposten.

83-åringen led av Alzheimer, hadde nedsatt syn og var svært dårlig til beins. Hun fikk tilsyn i cirka to av døgnets 24 timer, og klarte på uforklarlig vis å komme seg ned flere etasjer og ut i vinterkulden 1. mars 2010. Ute slo hun hodet mot husveggen, segnet om i snøen og frøs i hjel.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sier til avisen at saken kommer opp i retten «så fort som mulig».

Saken var opprinnelig berammet til november i fjor, og den gang var det planlagt å kalle inn elleve vitner. Nå er antallet økt til 22, og saken er planlagt over sju dager.

Statens helsetilsyn anmeldte Oslo kommune ved bydel Gamle Oslo i januar 2011, og etterforskningen avdekket det Helsetilsynet karakteriserte som markante avvik fra plikten til å yte nødvendig og forsvarlig helsehjelp. I mars 2012 ble kommunen ilagt en bot, men nektet senere å akseptere den.

For noen uker siden foreslo kommuneadvokaten å legge vekk hele saken, blant annet på grunn av tidsbruken og den lange tiden som var gått etter dødsfallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer