Oslo kommune kaster ut Adecco

Har sett seg lei på mislighold av kontrakter.

RENHOLD Mange som jobber i renhold innleid fra Adecco til Oslo kommune har fått for lite betalt. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
RENHOLD Mange som jobber i renhold innleid fra Adecco til Oslo kommune har fått for lite betalt. Foto: Truls Brekke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo kommune varsler nå at de ikke vil fortsette sitt samarbeid om vikarer fra bemanningsbyrået Adecco fra og med 20. juni i år. I tillegg forlanger de at Adecco betaler tilbake utestående lønn som arbeidstakerne har krav på.

- De har betalt vikarer lavere enn det som står i kontraktene med oss. Og det liker vi dårlig, sier finansbyråd Kristin Vinje til Dagbladet.

Lønna som ligger under tariff skal betales tilbake til de ansatte.

- På bakgrunn av dette krever vi at Adecco retter forholdet slik at vikarene blir lønnet på samme nivå som Oslo kommunes tariff på området, sier finansbyråd Kristin Vinje.

Renhold Dagbladet har de siste månedene publisert en rekke artikler som avslører underbetaling av ansatte i Oslo, både i renholdsyrker og innen sykehjemsbransjen. Også statlige aktører har hatt rengjøringspersonale som jobber under tariffnivå.

Da Dagbladet for første gang avslørte underbetaling blant Adeccos innleide skyldte selskapet på en regnefeil. Nå har Oslo kommune kastet dem ut.

1. februar sendte Adecco inn dokumentasjon på avlønning av ansatte til Oslo kommune. Der kom det fram at flertallet av ansatte i Adecco på oppdrag for Oslo kommune hadde en avlønning mellom 114 og 124 kroner per time. Det er under Oslo kommunes tariffavtale.

- Grove avvik -  Oslo kommune er avhengig av å ha tillit til at våre kontraktspartnere oppfyller sine lovpålagte og kontraktsmessige forpliktelser. Det er avdekket grove lovmessige og kontraktsmessige avvik i Adecco Helse sine avtaleforhold med Oslo kommune. Etter en helhetlig vurdering har Oslo kommune valgt å ikke utløse opsjon på forlengelse av rammeavtalene med Adecco Norge AS, avslutter finansbyråd Kristin Vinje.

- Vi har akkurat mottatt brevet om dette fra Oslo kommune og tar dette til etterretning, sier pressesjef i Adecco Anne-Stine Talseth til Dagbladet.

Oslo kommune har fire rammeavtaler verdt 83 millioner kroner med Adecco som vikarbyrå:

• Administrative stillinger
• Pedagogisk personale
• Pleie-, omsorgs- og helsepersonell
• Renholdstjenester

I tillegg kommer avtalene om drift av Ammerudhjemmet og Midtåsenhjemmet, som allerede er kansellert. Det bringer avtalenes verdi opp på 188 millioner kroner og en utgjør en betydelig andel av selskapets omsetning i Norge.

Dagbladet kommer med mer.

DROPPER OPSJON: Kristin Vinje (46), Finansbyråd i Høyre. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
DROPPER OPSJON: Kristin Vinje (46), Finansbyråd i Høyre. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer