Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo kommune kjøper tilbake Hafslund fra Finland

Splitter opp virksomheten.

DIREKTE: Oslo kommune og det finske energiselskapet Fortum har inngått en avtale som vil gjøre Oslo kommune til eneeier i kraftselskapet Hafslund. Byrådsleder Raymond Johansen og næringsbyråd Geir Lippestad presenterer avtalen på en pressekonferanse i rådhuset klokka 9. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo kommune og det finske energiselskapet Fortum har inngått en avtale som vil gjøre Oslo kommune til eneeier i kraftselskapet Hafslund.

Dermed kjøper Oslo kommune tilbake store eierandeler fra det finske selskapet. Det skapte stor politisk debatt tidlig på 2000-tallet da en eierandel på over 30 prosent ble flagget ut til finske Fortum, som er eid av den finske stat med drøyt 50 prosent.

Nyorganiseringen innebærer oppdeling i flere ulike virksomheter, og Fortum Norge blir fortsatt aktiv eier i tradisjonelle Hafslund-virksomheter.

Slik presenterer Fortum Norge selv den nye eierstrukturen.

- Fortum Norge blir eneeier av strømsalgsselskapet Hafslund Marked. De to selskapene Klemetsrud Energigjenvinningsanlegg og Hafslund Varme blir slått sammen til ett selskap, der Fortum og Oslo kommune har 50 prosent eierandel hver med Fortums ansvar å lede selskapet. Navnet på det nye selskapert er ennå ikk bestemt, sier kommunikasjonsrådgiver Stian Mathisen i Fortum Norge til Dagbladet.

10 prosent av kraftproduksjonen

Han peker også på at Fortum får 10 prosent eierandel i Hafslunds kraftproduksjon.

I en børsmelding opplyser Hafslund at Oslo kommune gjennom det heleide selskapet Bidco vil fremsette et frivillig tilbud på 100 kroner per aksje, fratrukket eventuelt utbytte for 2017. Både Fortum og Oslo kommune, som eier totalt 87,8 prosent av aksjene i Hafslund fra før, har forpliktet seg til å selge samtlige aksjer til Bidco.

Etter gjennomføringen av salget, vil Bidco foreta tvangsinnløsning av eventuelle minoritetsaksjonærer, samt at Hafslunds aksjer strykes fra Oslo Børs.

«Gamle» Hafslund splittes

Deretter blir det gjennomført en fisjon av Hafslund.

Bidco blir stående som eneeier av det gjenværende selskapet, som blant annet omfatter Hafslund Produksjon AS og Sarp Kraftstasjon AS, og Nye Hafslund, som blant annet omfatter Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS og Hafslund Nett AS. Det gjennomføres også en restrukturering av Hafslund og oppkjøp av Klemetsrudanlegget AS etter gjennomføringen av fisjonen.

Byrådsleder Raymond Johansen og næringsbyråd Geir Lippestad presenterte avtalen på en pressekonferanse i rådhuset klokka 09.

(NTB/Dagbladet).