Oslo kommune krever 2,2 millioner av SOS Rasisme innen 14 dager

SOS Rasisme fikk 715 kroner for hvert medlem. Nå mener kommunen at organisasjonen oppga for høye tall.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter råd fra kommuneadvakaten krever Oslo kommune nå tilbake 2 252 783 kroner. Betalingsfristen er to uker fra kravet er mottatt.

- Vi krever nå tilbake 75 prosent av utbetalingene SOS Rasisme fikk i 2008 og 2009, pluss renter. Årsaken er at vi under en kontroll i februar oppdaget at mange medlemmer ikke hadde meldt seg inn selv, sier avdelingsdirektør Lars Inge Merok Olsen til Dagbladet.

Oslo kommune varslet i mars at de ville kreve tilbake 750 000 kroner. Dette beløpet er altså tredoblet. Renter er medregnet.

Totalt er kravene mot SOS Rasisme fra ulike støttegivere nå på over 17 millioner kroner.

Uten spor Etter staten og Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner har Oslo kommune vært en stor økonomisk bidragsyter til SOS Rasisme. Organisasjonen har i flere år arrangert 17. mai for alle i Kubaparken i hovedstaden.

Oslo kommune mener også at mange av de oppførte medlemmene i organisasjonn ikke lar seg spore opp.

Mer enn 200 oppførte medlemmer ble sjekket i en stikkprøvekontroll. Søk i folkeregisteret var i mange tilfeller resultatløst.

Nekter for triksing SOS Rasisme avviste i mars funnene som ligger til grunn for vedtaket om å kreve tilbake pengene.

- Vi mener at Oslo SOS Rasisme har fulgt Oslo kommunes regelverk. Det finnes derfor ikke saklig grunnlag for noe krav mot fylkeslaget, sa hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

FØLGER SAKEN: Direktør Gro Balas i Kulturetaten i Oslo følger saken om medlemstriksing i SOS Rasisme. Foto: Berit Roald / SCANPIX
FØLGER SAKEN: Direktør Gro Balas i Kulturetaten i Oslo følger saken om medlemstriksing i SOS Rasisme. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Du avviser at dere har personer i medlemsregisteret som ikke eksisterer i virkeligheten?

- Ja, helt klart. Folk eksisterer i virkeligheten selv om de ikke er i folkeregisteret. Det er heller ikke et krav at de skal være oppført der, sier Larsen.

Dette ble kontant avvist av Skatteetaten, som har ansvar for å vedlikeholde Folkeregisteret.

- Alle født eller bosatt i Norge skal finnes i Folkeregisteret, sa rådgiver Anette Bjerke.

SOS Rasisme har tre uker til å anke avgjørelsen.

Les flere saker om SOS Rasisme

Økokrim Barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV) har koblet inn politiet for å vurdere om SOS Rasisme har brutt norsk lov. Departementet krever nå tilbake minst 5,2 millioner kroner, fordi de mener SOS Rasisme i flere år har innrapportert oppblåste medlemstall og dermed fått for mye i statlig støtte.

Dagbladet har tidligere avslørt SOS Rasismes kontingentkrav med falske identiteter fra medlemsregisteret. Gjennom å innrapportere disse som medlemmer til staten, kan det utløses store summer i støtte.

REGNESTYKKET:

SOS Rasisme oppga at de hadde 2219 Oslo-medlemmer i 2009 og 2145 medlemmer i 2008.

Henholdsvis 1583 og 1598 personer av disse var tellende medlemmer og utløste dermed 715 kroner hver i støtte fra kommunen.

Oslo kommune mener de reelle tallene er langt lavere, henholdsvis 1072 og 1110 tellende medlemmer i 2008 og 2009.

Ifølge regnestykket har Oslo SOS Rasisme hatt under 60 prosent tellende medlemmer i medlemsmassen.

At organisasjoner har 60 prosent eller flere tellende medlemmer, er et kriterie for en stor andel av pengestøtten fra Oslo kommune til frivillige organisasjoner.

Flere personer tok i fjor kontakt med Dagbladet og mente seg uriktig oppført som medlemmer. I tillegg forela flere personer kontingentkrav med en rekke falske «slektninger» oppført som såkalte «familiemedlemmer».

Ukjent regnskap Verken Lysbakken eller departementet vet i dag hvordan SOS Rasisme har brukt flere titalls millioner kroner de siste åra. Organisasjonens ledelse nekter å vise fram detaljerte regnskap og bilag til myndighetene, slik de er pliktige til ifølge regelverket.

SOS Rasisme nekter for medlemsjuks.

- Vi ser fram til Økokrims gjennomgang, vi er helt sikre på at vi har vårt på det tørre i denne saken, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen.

Fakta:

• Medlemstriksingen i SOS Rasisme er
Norgeshistoriens største kjente medlemstriksing.

• Staten, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt. Kravene kan stige.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks og at investeringer i eiendom med penger bevilget til  ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer