- Oslo kommune må holde tilbake penger

- En skandale at byråden ikke synes å kjenne til regelverket, sier gruppelederen i Rødt.

DÅRLIG BETALT: To år etter at Oslo kommune avdekket sosial dumping blant renholdere som jobber på oppdrag for kommunen, er det fortsatt mange som får betalt langt under tariff. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
DÅRLIG BETALT: To år etter at Oslo kommune avdekket sosial dumping blant renholdere som jobber på oppdrag for kommunen, er det fortsatt mange som får betalt langt under tariff. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 avdekket Oslo kommune lønnsdumping på flere skoler. To år seinere jobber fortsatt renholdere for langt under tariff, avslører Dagbladet i dag.

- En skandale Partiet Rødt tok i dagens muntlige spørretime i bystyret opp avsløringene. Gruppeleder Bjørnar Moxnes retter sterk kritikk mot byråd for finans og næring, Høyres Kristin Vinje.

- Oslos finansbyråd synes ikke å være klar over at kommunen har en kontraktfestet rett til å holde tilbake penger overfor selskaper som driver sosial dumping. Det er rett og slett en skandale at byråden ikke kjenner til dette, sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

- Utnyttes Han er imidlertid ikke overrasket, og hevder kommunen tvinner tommeltotter mens arbeidsfolk utnyttes av grådige eierere på oppdrag fra Oslo kommune.

- Som oppdragsgiver har kommunen plikt til å gjennomføre nødvendig kontroll av om kravene til lønns- og arbeidsvilkår overholdes. Denne plikten tar ikke Høyre og Fremskrittspartiet på alvor, sier Moxnes.

- Ikke betal! Rødt krever nå at byrådet håndhever kontraktene overfor aktører som Adecco, Askeladden Renhold og Royal Renhold på en mye tøffere måte.

- Kommunen må bruke retten til å holde tilbake betaling til leverandører som bryter kontrakten. Det skal ikke gå én eneste krone fra kommunen til eierne i disse selskapene før de dokumenterer at de har etterbetalt til samtlige nåværende og tidligere ansatte, sier Moxnes.

- Lettvinne konklusjoner Byråd for finans og næring, Høyres Kristin Vinje, mener opposisjonen konkluderer altfor lettvint når det gjelder renholdsbransjen, og inviterer til det hun kaller en saklig orientering.

- Jeg er opptatt av at de anskaffelsene vi gjør i Oslo kommune skal gjøres på en skikkelig måte. Det innebærer at vi i kontraktene med tjenesteleverandører stiller krav om at arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår ikke skal være dårligere enn det som følger av landsomfattende tariffavtaler, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke, sier Vinje til Dagbladet.

- Systematisk kontroll Hun sier kommunen kontrollerer leverandører systematisk, og at de følger opp konkrete henvendelser når de kommer.

- Nå skal jeg blant annet ha et møte med Adecco, for å forsikre meg om hva som er fakta i denne saken. i den hensikt å sørge for at våre krav til leverandøren overholdes, sier Vinje.

- Ny revisjon i 2011 I 2009 ble det gjennomført en vurdering av de 23 leverandøravtalene Oslo kommune hadde på renholdsområdet. Åtte av disse ble gjenstand for en revisjon. Revisjonen omfattet firmaenes økonomiske, skattemessige og de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

- I 2011 vil det bli gjennomført en ny revisjon av renholdsbransjen. Det vil si at det i år to vil bli gjennomført en ny gjennomgang. Dette er et ledd i vår systematiske oppfølging av våre leverandører på området, sier Vinje.

- Tett oppfølging Et annet viktig område i forhold til oppfølging av kontraktsmessige vilkår er innenfor bygg- og anlegg.

- Dette er fokusert i tildelingsbrev til Undervisningsbygg og Omsorgsbygg fra byrådsavdeling for finans og næring, forteller Vinje.

De kommunale foretakene forutsettes også å gjennomføre kontroller og revisjoner basert på såkalte «risikoanalyser» .

KRITISK: Bjørnar Moxnes, gruppeleder fir Rødt i bystyret.
KRITISK: Bjørnar Moxnes, gruppeleder fir Rødt i bystyret. Vis mer

- Til slutt vil jeg si at det alltid vil være fare for feil og mangler, men vår intensjon er helt klar, og jeg vil bidra til at dette følges opp i praksis, sier Kristin Vinje.
 

LETTVINN KRITIKK: Kristin Vinje, Høyres byråd for næring og finans.
LETTVINN KRITIKK: Kristin Vinje, Høyres byråd for næring og finans. Vis mer