STRAMMER GREPET: Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland varsler at hovedstadens skjenkepolitikk skal strammes inn til fordel for både ansatte og kunder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STRAMMER GREPET: Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland varsler at hovedstadens skjenkepolitikk skal strammes inn til fordel for både ansatte og kunder. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Oslo kommune utvider krigen mot utesteder som bryter loven

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) utvider satsing for å få ned svart arbeid. 1,3 milliarder kroner forsvinner årlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar omtale Dagbladet en rapport fra FAFO som forteller hvordan politi, Skatteetaten, Mattilsynet og Tollvesenet har funnet uregelmessigheter hos tre av fire utestedene i Norge de har kontrollert med uanmeldte besøk.

Flest utesteder og restauranter er det i Oslo, der utelivsbransjen har et dårlig rykte på grunn av skatteunndragelse, konkursrytteri, salg av smuglervarer og brudd på skjenkebevillinger. Ifølge tall fra NHO reiseliv i 2008 forsvinner rundt 1,3 milliarder i svart omsetning og svart betaling i bransjen bare i Oslo og Akershus. Kommunen tror tallene gjelder fremdeles.

Nå varsler byrådsleder Stian Berger Røsland (H) krig mot useriøse aktører i utelivsbransjen i hele Oslo.

Gulrot og pisk - Vi mener det er en klar sammenheng mellom utesteder som skjenker mindreårige, overskjenker voksne og svart arbeid. Utesteder som ikke slår inn ølsalget på kassa er mer trolige til å skjenke mindreårige. Vi går etter alt samtidig, sier Røsland til Dagbladet.

De siste årene har Oslo kommune samarbeidet med utestedene i sentrumskjernen ved å tilby kurs til ansatte i bransjen, samtidig som det jaktes langt mer etter svart omsetning, svart arbeid og brudd på skjenkeloven. Prosjektet heter Salutt og Berger mener Oslo ser resultater.

- De som står bak disken lærer når kundene har fått nok og hvordan man skal si fra, og det hjelper. Samtidig får vi bukt med sosial dumping. I løpet av 2015 skal alle utesteder i skjenkeområdene med i prosjektet, sier Røsland.

- Resultatet så langt er et tryggere sentrum på nattestid, der det er plass til flere typer mennesker. Etter ski-VM i 2011 var det 140 000 i gatene på kvelden, med svært lite kriminalitet og vold. Slik vil vi ha det, sier Røsland.

Ølsalg til 14-åringer på pub - Jeg har fått rapporter på bordet som forteller om salg av alkohol på utesteder til 14-åringer. Det er jo opprørende. Noen utesteder vi fant spesialiserte seg på å skjenke mindreårige. Slikt bidrar til både vold og tyverier, sier Røsland.

UTVIDER SALUTT-PROSJEKTET: I år skal prosjektet for å få ned vold, overskjenking og svart omsetting i Oslos utelivsbransje utvides til en rekke nye utesteder. I løpet av 2015 skal alle skjenkeområdene i Oslo med. Kart: Oslo kommune
UTVIDER SALUTT-PROSJEKTET: I år skal prosjektet for å få ned vold, overskjenking og svart omsetting i Oslos utelivsbransje utvides til en rekke nye utesteder. I løpet av 2015 skal alle skjenkeområdene i Oslo med. Kart: Oslo kommune Vis mer