Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo kommune utvider krigen mot utesteder som bryter loven

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) utvider satsing for å få ned svart arbeid. 1,3 milliarder kroner forsvinner årlig.

STRAMMER GREPET: Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland varsler at hovedstadens skjenkepolitikk skal strammes inn til fordel for både ansatte og kunder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STRAMMER GREPET: Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland varsler at hovedstadens skjenkepolitikk skal strammes inn til fordel for både ansatte og kunder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar omtale Dagbladet en rapport fra FAFO som forteller hvordan politi, Skatteetaten, Mattilsynet og Tollvesenet har funnet uregelmessigheter hos tre av fire utestedene i Norge de har kontrollert med uanmeldte besøk.

Flest utesteder og restauranter er det i Oslo, der utelivsbransjen har et dårlig rykte på grunn av skatteunndragelse, konkursrytteri, salg av smuglervarer og brudd på skjenkebevillinger. Ifølge tall fra NHO reiseliv i 2008 forsvinner rundt 1,3 milliarder i svart omsetning og svart betaling i bransjen bare i Oslo og Akershus. Kommunen tror tallene gjelder fremdeles.

Nå varsler byrådsleder Stian Berger Røsland (H) krig mot useriøse aktører i utelivsbransjen i hele Oslo.

Gulrot og pisk - Vi mener det er en klar sammenheng mellom utesteder som skjenker mindreårige, overskjenker voksne og svart arbeid. Utesteder som ikke slår inn ølsalget på kassa er mer trolige til å skjenke mindreårige. Vi går etter alt samtidig, sier Røsland til Dagbladet.

De siste årene har Oslo kommune samarbeidet med utestedene i sentrumskjernen ved å tilby kurs til ansatte i bransjen, samtidig som det jaktes langt mer etter svart omsetning, svart arbeid og brudd på skjenkeloven. Prosjektet heter Salutt og Berger mener Oslo ser resultater.

- De som står bak disken lærer når kundene har fått nok og hvordan man skal si fra, og det hjelper. Samtidig får vi bukt med sosial dumping. I løpet av 2015 skal alle utesteder i skjenkeområdene med i prosjektet, sier Røsland.

- Resultatet så langt er et tryggere sentrum på nattestid, der det er plass til flere typer mennesker. Etter ski-VM i 2011 var det 140 000 i gatene på kvelden, med svært lite kriminalitet og vold. Slik vil vi ha det, sier Røsland.

Ølsalg til 14-åringer på pub - Jeg har fått rapporter på bordet som forteller om salg av alkohol på utesteder til 14-åringer. Det er jo opprørende. Noen utesteder vi fant spesialiserte seg på å skjenke mindreårige. Slikt bidrar til både vold og tyverier, sier Røsland.

UTVIDER SALUTT-PROSJEKTET: I år skal prosjektet for å få ned vold, overskjenking og svart omsetting i Oslos utelivsbransje utvides til en rekke nye utesteder. I løpet av 2015 skal alle skjenkeområdene i Oslo med. Kart: Oslo kommune
UTVIDER SALUTT-PROSJEKTET: I år skal prosjektet for å få ned vold, overskjenking og svart omsetting i Oslos utelivsbransje utvides til en rekke nye utesteder. I løpet av 2015 skal alle skjenkeområdene i Oslo med. Kart: Oslo kommune Vis mer
Hele Norges coronakart