Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DN-avsløringen

Oslo kommunes millionkjøp fra konkursrytter: - Oser misbruk av skattepenger

Saken om Oslo kommunes millionkjøp av eiendom fra konkursrytter vil følges opp i flere måneder framover, tror kontrollutvalgsleder Ola Kvisgaard (H).

HANDLET: Grønnegata 21 var en av boligene snekker, Carl Thomas Andersson, solgte til Oslo kommune. Dette er en av flere eiendommer han bare eide i kort tid, før han solgt de videre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HANDLET: Grønnegata 21 var en av boligene snekker, Carl Thomas Andersson, solgte til Oslo kommune. Dette er en av flere eiendommer han bare eide i kort tid, før han solgt de videre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige helg kunne Dagens Næringsliv fortelle historien om hvordan konkursgjengangerne Carl Thomas Andersson og Øyvind Hornnæss til sammen har solgt eiendom for 220 millioner kroner til Oslo kommune. De har tjent rundt 40 millioner på handlene med kommunen.

Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med, forteller at det nå jobbes på høygir i kommunen for å finne ut av hvordan den betente saken skal håndteres.

- At dette er en sak som både bystyret og kontrollutvalget kommer til å bruke tid og krefter på i månedene fremover, det er det vel ikke noe særlig tvil om, sier kontrollutvalgsleder Ola Kvisgaard (H) til Dagbladet.

Han forteller at det også i kontrollutvalget nå diskuteres om saken kan vente til utvalgets planlagte møte om en måned, eller om utvalget må snakkes før om Boligbygg-saken.

- Det er faktisk noe vi sitter og vurderer akkurat nå. Politisk er det tre spor her. Det ene er hva byrådet og byråden selv gjør med saken. Det andre er hva finanskomiteen og bystyret gjør, og det tredje er hva vi i kontrollutvalget gjør.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i Andersson eller Hornnæss i forbindelse med denne artikkelen.

Skattebetalernes penger

- Hva er det kommunen nå må komme til bunns i, slik du ser det?

- Kommunen må jo få alle fakta og ansvarsforhold på bordet. Foreløpig så er dette en sak som er dukket opp gjennom pressen, og slik jeg ser det er det noe som er godt dokumentert, og noe som bærer preg av spekulasjoner, som vi ikke har klarhet i foreløpig, sier Kvisgaard.

Han mener at det ut fra pressedekningen er grunn til å stille spørsmål ved om regler og retningslinjer er fulgt, og om Boligbygg har hatt en systematisk og hensiktsmessig forberedelse og oppfølging av kjøpsprosessene.

Kontrollutvalgslederen understreker:

- Slik saken er framstilt i pressen, oser det misbruk av skattebetalernes penger.

Droppet forkjøpsretten

I DNs dokumentar konkluderes det med at det kommunale foretaket Boligbygg kjøpte 51 leiligheter av konkursgjengangerne, for til sammen 222 millioner kroner.

Oslo kommune har forkjøpsrett på bygårder som selges i Oslo, likevel benyttet de seg ikke av den da de skulle kjøpe en bygård på Bislett. De kunne fått eiendommen for 60 millioner kroner, men kjøpte den for 93 millioner fra den svenske konkursgjengeren Andersson, kommer det fram.

MILLIONER: DN har skrevet dokumentar om hvordan Oslo kommune kjøpt eiendommer for mange millioner hos en konkursgjenganger som har tjent rundt 40 millioner på dette. Denne bygården i Grønnegata var en av kjøpene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MILLIONER: DN har skrevet dokumentar om hvordan Oslo kommune kjøpt eiendommer for mange millioner hos en konkursgjenganger som har tjent rundt 40 millioner på dette. Denne bygården i Grønnegata var en av kjøpene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er bare ett av forholdene DN peker på. De nevner også at det er svært lite dokumentasjon knyttet til mange av kjøpene.

Avisa viser til at det mangler takster, e-poster og andre dokumenter som kan vise hva som har foregått i transaksjonene.

- Ingen aktiv oppfølging

Det kommer fram i DNs artikler at Carl Thomas Andersson i mars fikk konkurskarantene i to år. En domstol slo fast at han er uegnet til å drive forretninger på grunn av hans mange konkurser.

Advokat Siv Sandvik, som uttaler seg på generelt grunnlag, sier til Dagbladet at konkurskarantene er en bestemmelse som er nokså lett å omgå.

- Du er forhindra til å ta verv som styreleder eller daglig leder i andre selskaper for en tidsperiode på to år. Det er imidlertid lett å få andre til å ta den type roller, sier Sandvik.

Hun forteller videre at det som skjer fra tid til annen er at de som har fått konkurskarantene, plasserer andre personer i familien eller andre inn i de aktuelle rollene. Disse kalles gjerne målvakter.

- Hva kan straffen bli for noe slikt?

- Bostyret er oftest ferdig med bobehandlingen når karantene blir ilagt. Da er det opp til ny bostyrer i en eventuell ny konkurs å ta tak i saken. Den nye bostyreren må da se på hvem som reelt har utøvet de sentrale rollene i selskapet, sier Sandvik og fortsetter:

- I praksis er det ingen andre som følger opp. Ikke den retten som har ilagt karantenen. Det er heller ikke vår erfaring at politiet aktivt følger opp brudd på karantenebestemmelsene.

Hun legger til at hun ser på idømmelse av næringsforbud som en mer effektiv måte å hindre noen fra videre næringsvirksomhet. Det vil si at noen bli fradømt retten til å drive en bestemt type virksomhet for en bestemt tidsperiode eller om så på livstid.

- Men det forutsetter at man straffedømmes for alvorlig økonomisk kriminalitet.

Skattekrim slo til mot adresser

Da informasjon om Oslo kommunes eiendomskjøp ble publisert av DN fredag forrige uke, førte det til at Skattekrim slo til mot fire adresser på Østlandet i en koordinert aksjon. De slo til hos Carl Thomas Andersson, Øyvind Hornnæss og hos en boligkjøper ansatt i Boligbygg, samt et regnskapskontor i Moss.

Jan Egil Kristiansen, skattekrimsjef i Skatt øst, sier til Dagbladet han ikke kan si noe om saken og innholdet, men kan bekrefte at de har vært på en aksjon på flere adresser.

Jan Egil Kristiansen i Skatt øst kan bekrefte at de har vært på aksjon på flere adresser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jan Egil Kristiansen i Skatt øst kan bekrefte at de har vært på aksjon på flere adresser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jobben vår er å undersøke om de skattemessige forholdene er riktige. Vi tok med oss regnskaper og dokumenter som er av betydning for vår kontroll, sier han, og legger til at de nå jobber med å gjennomgå materialet.

- Saken er prioritert fra vår side. Det vil ta tid å gå gjennom materialet.

Etter DNs omtale av den omfattende saken, har Boligbygg besluttet å gjennomføre en ekstern granskning. De har samtidig stanset alle kjøp direkte fra selger.

Ønsker ikke å svare

Boligbyggsjef Jon Carlsen i Oslo kommune har blitt tilsendt kritikken via kommunikasjonsrådgiver Anine Johnsen.

Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser torsdag, og Johnsen skriver i en e-post til Dagbladet: «det er ikke naturlig for direktøren i et kommunalt foretak å kommentere politiske utspill».

Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med Carl Thomas Andersson, blant annet ved å ringe nummeret som står oppført på firmaet Nordiska Eiendomsutvikling AS. Der står Carl Thomas Andersson oppført som 100 prosent eier og kontaktperson. I andre enden svarte en som introduserte seg som Thomas Andersson. Han ba Dagbladet ringe videre.

DN skriver at de i flere måneder har bedt Andersson og Hornnæss redegjøre for samarbeidet de har hatt og for salgene til Oslo kommune. Ingen av dem har ønsket å møte avisas journalister.

Avisa overhørte for åpen mikrofon en samtale mellom Andersson og en kvinne med kjennskap til snekkerens forretninger, uten at Andersson var klar over det. Der forteller han om Hornnæss' rolle.

- Øyvind har 30 års erfaring i eiendomsbransjen, jeg er en vanlig snekker, altså relativt dum i hodet. Det er Øyvind som er Mr. Smart Guy her. Jeg vil bli rik, så kan han bli berømt. He, he, he. Jeg holder alltid lav profil, er noe av det Andersson sa til kvinnen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!