OMFATTENDE SKADER: Kvinnen (35) har skader på store deler av kroppen. Huden har etset helt bort over store partier. Foto: Siv J. Seglem
OMFATTENDE SKADER: Kvinnen (35) har skader på store deler av kroppen. Huden har etset helt bort over store partier. Foto: Siv J. SeglemVis mer

Oslo-kvinne (35) fikk svovelsyre over hele kroppen

- Eksmannen min helte syre over meg mens jeg lå i sengen. Mine fire mindreårige barn var hjemme da det skjedde, forteller kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Firebarnsmoren (35) fra romfolkmiljøet i Oslo har store syreskader på hele kroppen. I ansiktet, på halsen, på armene, på magen og nedover beina. Enkelte steder er store biter av huden etset helt bort.

- Da jeg fikk syre på meg, kjentes det ut som at kroppen stod i brann. Smertene ble gradvis verre, inntil de kjentes helt uutholdelige, sier kvinnen.

Hun forteller at hun fikk syreskadene i februar i år, da hennes daværende ektemann helte svovelsyre over henne.

- Syre i sengen - Det skjedde mens jeg lå i sengen og forsøkte å sove. Min lille datter på fire år lå ved siden av meg. Eksmannen min kom inn på rommet og jeg skjønte at noe var galt, så jeg ba datteren min gå inn på soverommet til sin eldre søster. Det var da han gjorde det, sier kvinnen.

- Han løftet dynen min til side og helte svovelsyre over hele meg. Jeg kjempet for å få flasken med svovelsyre bort fra meg, og prøvde å sprute resten av innholdet ut uten av det traff meg. Noe av det traff ham. Deretter spratt jeg opp av sengen og han jaget meg gjennom leiligheten mens han forsøkte å helle siste rest av syre over meg.

- Skylte på kona Etter dette skal kvinnen ha løpt ut i dusjen for å skylle av seg syren.

- Eksmannen min kom inn i dusjen og tok fra meg dusjhodet og helte vann over sine små skader. Deretter ringte han ambulansen og forklarte at jeg hadde tatt feil av olje og svovelsyre da jeg skulle smøre meg inn etter en dusj.

BRUTALT: Da kvinnen flyttet hjem igjen til mannen etter det påståtte syreangrepet, skal han ha fortsatt å mishandle henne, ifølge kvinnen. Ektemannen skal også ha nektet kvinnen å delta på oppfølgende behandling på sykehus og hos fysioterapeut. Foto: Siv J. Seglem
BRUTALT: Da kvinnen flyttet hjem igjen til mannen etter det påståtte syreangrepet, skal han ha fortsatt å mishandle henne, ifølge kvinnen. Ektemannen skal også ha nektet kvinnen å delta på oppfølgende behandling på sykehus og hos fysioterapeut. Foto: Siv J. Seglem Vis mer

- Han gav meg streng beskjed om å si det samme da jeg ble hentet. Jeg turte ikke annet fordi han hadde barna, forklarer 35-åringen.

Frykter eksmannen Dagbladet møtte henne, de fire barna hennes og kvinnens mor på en hemmelig adresse i Oslo i går. Der lever familien i konstant frykt for at 35-åringens eksmann skal finne dem. Hun har fortsatt store smerter etter syreskadene.

- Jeg så at pappa løp etter mamma med svovelsyren, forteller hennes eldste datter (13).

Kvinnen tar fram et bilde av seg selv i bikini, tatt før hun fikk syre over seg. En slank kvinnekropp uten tegn til skader ligger på en solstol.

Dro tilbake til mannen Først for tre uker siden rømte hun fra ektemannen. Da hun ble utskrevet fra sykehuset i mars, dro hun tilbake til ham og barna etter å ha gjennomgått en rekke operasjoner, ligget i respirator og svevd mellom liv og død på Haukeland universitetssykehus.

- To dager etter at jeg kom hjem, begynte han å mishandle meg igjen. Han banket meg opp og brukte kniv på meg, forteller kvinnen.

FØR SKADENE: Dette bildet ble tatt av kvinnen (35) før hun fikk svovelsyre over hele kroppen. Foto: Privat
FØR SKADENE: Dette bildet ble tatt av kvinnen (35) før hun fikk svovelsyre over hele kroppen. Foto: Privat Vis mer

For tre uker siden politianmeldte hun eksmannen. Hun opplever at politiet først de siste dagene har begynt å ta saken alvorlig. Kvinnens eksmann skal selv ha oppsøkt politistasjonen for å fortelle sin versjon av hendelsen, og ble da varetektsfengslet, men senere løslatt.

Har besøksforbud Politistasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon sier at de ikke hadde grunnlag for å holde mannen varetektsfengslet etter at de pågrep og avhørte 37-åringen.
 
- Siktelsen om vold i familieforhold er opprettholdt og vi etterforsker saken på vanlig vis. Denne type saker som handler om vold i familieforhold tar vi på alvor og prioriterer, sier Smedsrud til Dagbladet.
 
Hun opplyser at mannen er blitt ilagt besøkforbud mot kvinnen og at den antatt fornærmede i saken har fått voldsalarm.

Nekter straffskyld Siktedes forsvarer, advokat Randulf Å. Riderbo, sier at 37-åringen ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen. Han har vært i politiavhør én gang.
 
- Han har gitt politiet en helt annen og troverdig versjon. Han nekter for å ha kastet syre på henne. Han sier at det var han som kjørte henne til sykehus, sier Riderbo til Dagbladet.

Han synes det taler til hans klients fordel at politiet ikke valgte å varetektsfengsle ham.

Gransker saken Likestillings- og diskrimineringsombudet bekrefter at de har fått inn en henvendelse fra kvinnen (35) i forbindelse med denne saken.

- Klagen fra kvinnen er nå til behandling hos oss. Den omfatter flere offentlige instanser, sier ombudsrådgiver Heidi Wyller.

TRAUMER: - Når hun legger seg om kvelden, får hun kraftige angstanfall. Hun har mareritt om natten om at syreangrepene kommer igjen og igjen, forteller 35-åringens mor. Foto: Siv J. Seglem
TRAUMER: - Når hun legger seg om kvelden, får hun kraftige angstanfall. Hun har mareritt om natten om at syreangrepene kommer igjen og igjen, forteller 35-åringens mor. Foto: Siv J. Seglem Vis mer
REAGERTE IKKE PÅ SYREDUNK: Kvinnen opplyser at mannen tidvis hadde bruk for svovelsyre i forbindelse med jobb, og at hun derfor ikke reagerte på at det stod en dunk med svovelsyre på familiens terrasse. Barna hennes forteller at dunken med syre har stått der siden i vinter. Foto: Siv J. Seglem
REAGERTE IKKE PÅ SYREDUNK: Kvinnen opplyser at mannen tidvis hadde bruk for svovelsyre i forbindelse med jobb, og at hun derfor ikke reagerte på at det stod en dunk med svovelsyre på familiens terrasse. Barna hennes forteller at dunken med syre har stått der siden i vinter. Foto: Siv J. Seglem Vis mer