Oslo-kvinner må føde i Fredrikstad?

Gravide i Oslo risikerer å måtte føde i Fredrikstad om spareplanene til Rikshospitalet blir satt ut i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et styrevedtak av 14. mars heter det at sykehuset skal spare 300 millioner kroner i 2005 og 2006. Kvinneklinikken ved Rikshospitalet er utpekt som et tapsområde.

I ytterste konsekvens kan avdelingen bli nedlagt, meldte NRK Dagsrevyen i går.

-  Kvinneklinikken utsatt

-  Det er nevnt fra styrets side at kvinneklinikken kan være utsatt. Hvis nedleggelse blir en realitet, står fødende i Oslo og omegn uten alternativ, sier klinikksjef Thomas Åbyholm ved kvinneklinikken på Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF.

-  Det er sprengt på Ullevål, Akershus og Bærum. Da Aker ble nedlagt, ble Fredrikstad nevnt som alternativ, men fødende i Oslo må ha et alternativ i nærområdet. Noe annet ville være helt vilt, sier han.

Årsaken til at kvinneklinikken er utsatt er at Rikshospitalet geografisk sett ligger i Helse Sør, men at de får mye fødsler fra Helse Øst.

-  Vi har stor pågang av pasienter som vil føde hos oss, og i fjor måtte vi avvise 900 fødende. Det er beregnet at en fødsel i helse-Norge koster 14 000 kroner. Men for fødende fra Helse Øst får sykehuset bare 8400 kroner per fødsel. Det dekker ikke utgiftene våre, sier Åbyholm.

Den norske jordmorforening ser rødt etter at nyheten ble kjent i går.

 FORTVILER:  -  Vi har stor pågang av pasienter som ønsker å føde hos oss, og i fjor måtte vi avvise 900 fødende, sier klinikksjef Thomas Åbyholm ved Rikshospitalet. Her sammen med professor Tore Henriksen og ei nyfødt jente. Foto: Henning Lillegård
FORTVILER: - Vi har stor pågang av pasienter som ønsker å føde hos oss, og i fjor måtte vi avvise 900 fødende, sier klinikksjef Thomas Åbyholm ved Rikshospitalet. Her sammen med professor Tore Henriksen og ei nyfødt jente. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  Uhørt

-  Rikshospitalet tar de mest kompliserte fødslene i hele Norge. Å forlange at det skal gi økonomisk balanse er helt uhørt, sier leder Anne Marit Tangen. Hun mener det er helt galt at fødende fra andre regioner ikke dekker utgiftene til sykehuset.

-  Finansieringa fra staten når det gjelder fødsler er ikke konsistent. Det er høyere beredskap på dette sykehuset enn på de fleste andre sykehus. Og hvor skal kvinnene føde? Aker er nedlagt og det er fullt overalt ellers i Oslo og Akershus, sier Tangen. Hun lover kamp dersom en nedleggelse blir realitet.

-  Da kan alle være trygge på at både vi og kvinner generelt kommer til å mobilisere til aksjon, tordner hun.