- Oslo-lærere snakker for dårlig norsk

Flere Oslo-lærere med fremmedspråklig bakgrunn, snakker så dårlig norsk at elevene ikke skjønner hva de sier. Ved enkelte skoler er situasjonen så ille at foreldre har tatt barna sine ut av skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg lærte ikke noen ting. De færreste elevene i klassen min kunne norsk, og læreren min snakket så dårlig norsk at jeg ofte ikke forsto hva som ble sagt, sier åtte år gamle Eva Tahera Sveen til NRK Ukeslutt.

Eva Taheras mor, som satt i skolens foreldreutvalg, forteller til radiokanalen at hun flere ganger tok saken opp med skoleledelsen. Da ble hun bare avvist. Svaret hun fikk var at det var rektor som hadde ansvar for ansettelser av lærer, og at foreldrene ikke hadde noe de skulle ha sagt i personalsaker.

- Jeg følte meg som en gjest i en muslimsk stat. 17. mai ble ikke markert skikkelig, og flere av lærerene var mer opptatt av å feire muslimenes hellige høytid Ramadan, enn jul, sier Kristin Sveen.

Flyttet

Moren til åtte år gamle Eva Tahera Sveen hevder problemet hun belyser ikke er rasistisk motivert.

- Det er ikke rasistisk at du vil at barna dine skal lære norsk, og å få gå på en skole der du bor, sier Kristin Sveen.

- Dessuten er faren til Eva Tahera fra Pakistan, så du kan si at det er mitt rasistiske alibi.

Enden på visa ble at åtteåringens familie flyttet til en annen kant av Oslo, slik at datteren deres skulle få et fullverdig skoletilbud. Ifølge NRK er også foreldre med fremmedspråkelig bakgrunn misfornøyd med undervisningen barna deres får ved flere grunnskoler i Oslo. Ved 20 grunnskoler i hovedstaden er flertallet av elevene fremmedspråkelige. I Eva Tahera Sveens klasse var det kun to elever med norsk bakgrunn.

Politiske reaksjoner

- Jeg ville kanskje gjort det samme hvis det var mitt barn som ikke fikk den undervisningen det hadde krav på, sier utdanningsminister Trond Giske til NRK.

Han reagerer svært kraftig på at foreldrene til lille Eva Tahera Sveen ble avvist av skolens ledelse, da de tok opp problemet.

Når det gjelder ansettelse av lærer som ikke fullt ut behersker norsk språk, mener Giske det er en sak for Oslo kommune som arbeidsgiver.

Vil kartlegge

Fremskrittspartiet leder, Carl I. Hagen, er rystet over det som kom fram i NRK Ukeslutt i dag.

- Jeg mener departementet bør sette ned en undersøkelseskommisjon som kan gå igjennom tilstanden i skoleverket i Oslo og andre byer med betydlig konsentrasjon av innvandrere. Kommisjonen må undersøke om innvandrerbarn og norske barn får forsvarlig undervisning på norsk, og et godt grunnlag for norskopplæring.

Dersom ikke departementet gjør dette, vil Hagen fremme et forslag om at Stortinget pålegger regjeringen å gjøre det. Giske mener Oslo kommune selv må ta tak i problemet som er kommet for dagen, men Hagen mener det ikke holder.

- Det er statens overordnede ansvar, ikke Oslo kommune sitt, sier Hagen.

<B>REAGERER:</B> Utdanningsminister Trond Giske sier han ville ha tatt sine barn ut av skolen hvis ikke lærerne snakket godt nok norsk.
REAGERER OGSÅ:</B> Frp-leder Carl I. Hagen foreslår et utvalg som skal gå gjennom tilstanden ved skolene.