Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo lover romantikk i sentrum

Oslo kommune forbereder folkefest med romantisk program på Rådhusplassen i anledning kronprins Haakon og Mette-Marits bryllup 25. august. En smak av bryllupsmenyen kan du også få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag holdt ordfører Per Ditlev-Simonsen, operasjef Bjørn Simensen og kulturbyråd Trine Skei Grande pressekonferanse i Oslo Rådhus, hvor de presenterte Oslo kommunes program for den store bryllupsdagen. Her ble det lovet folkefest, utstilling, operaframføring og et program med vekt på det romantiske.

- Dette er en nasjonal begivenhet, og det er jo en askepotthistorie bak dette også, kunne ordføreren slå fast.

Oslo kommune legger mellom 4 og 4,5 millioner på bordet for å feire det kommende kronprinsparet. Arrangørene håper Oslos befolkning vil slutte seg til festen på Rådhusplassen, hvor det er program fra klokka 11 til 23.

Fest i sentrum

Oslo by lover folkefest i Oslo sentrum, først og fremst på Rådhusplassen. Her blir det blir satt opp en 37 kvadratmeter storskjerm hvor skuelystne byborgere kan følge NRKs maratonoverføring av det kongelige bryllupet. Det blir også satt opp storskjerm på Stortorget utenfor Domkirken hvor kronprins Haakon og Mette-Marit skal vies mellom klokka 17 og 18. Oslos ordfører håper Oslos befolkning vil delta i feiringen.

- Vi vil fokusere på Oslo som en romantisk by, sier kulturbyråd Trine Skei Grande.

Per Ditlev-Simonsen rekner med at noen titusener tar turen ned til Rådhusplassen. Kommunen håper på like mange feirende mennesker som under fjorårets feiring av det nye årtusenet, som i ettertid ble skarpt kritisert for manglende sikkerhet.

- Vi vil ha stort fokus på sikkerhet. Vi lærte mye av den feiringen, sier Skei Grande.

Kulturbyråden slår fast at sikkerheten under den folkelige bryllupsfesten vil bli ivaretatt. Politi, sivilforsvaret, Røde Kors, sivile vakter og brann- og redningsmannskaper vil ha kommandosentral i Rådhuset under hele arrangementet.

Utstilling og bryllupsmeny

Mellom klokka 11 og 22 kan publikum besøke Rådhuset og en temautstilling over europeiske kongehus og monarkiets posisjon. Som de andre tilstelningene i regi av Oslo kommune er utstillingen gratis, men vil du ha matserveringen må du rekne med en kuvertpris på 85 kroner.

- Vi vil servere alt fra pølser og brus til den «uoffisielle» bryllupsmenyen, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.no. Hun ville ikke kommentere nærmere hva som står på den menyen, men bedyret på pressekonferansen at Oslo kommune «har sine kilder».

Tar dere forholdsregler for dårlig vær?

- Vi er forberedt på de fleste typer vær, men håper selvfølgelig at værgudene er med oss på en dag som dette, sier hun til Dagbladet.no.

Romantisk opera

Etter vielsen vil Rådhusplassen bli scene for en operaoppsetning i regi av Den Norske Opera i samarbeid med Oslo kommune. Utdrag fra flere av operaverdenens mest kjente stykker settes sammen til en storslagen bryllupsgalla. Både Richard Wagner, Giacomo Puccini og Georges Bizet står på programmet.

- Det blir et romantisk program, lover operasjef Bjørn Simensen, som skal tre i rollen som konferansier for anledningen.

Operasjefen synes det er naturlig at operaen er med på å feire store begivenheter. Oppsetningen vil koste omtrent 2 millioner kroner, men vil være gratis for tilskuerne. Den finansieres av overskuddet fra fjorårets jubileumsfeiring, og er planlagt å bli et årlig innslag i Oslos kulturtilbud.

Oslo bys feiring av kronprinsen og Mette-Marit avsluttes foran Slottet. Et fyrverkeritog går fra Rådhuset til Slottsplassen klokka 22.15, og det hele rundes av med oppskyting av fyrverkeri fra flere steder i sentrum. - Det blir et storslagent fyrverkeri som vil vare mellom 10 og 15 minutter, sier en forventningsfull Per Ditlev-Simonsen. Som også lover noen overraskelser og spesielle innslag underveis.

LOVER FEST: Ordfører Per Ditlev-Simonsen håper at Oslos befolkning deltar på festen.
LOVER ROMANTIKK: Operasjef Bjørn Simonsen skal gjøre sitt beste for å binde sammen den romantiske operaoppsetningen på Rådhusplassen.
FOLKEFEST: - Vi vil fokusere på Oslo som en romantisk by, sier kulturbyråd Trine Skei Grande.
FORVENTNINGSFULLE: På vegne av Oslo kommune gleder de seg til å arrangere folkefest for å feire det kongelige bryllupet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media