Oslo-lufta er bedre enn på 50 år!

Oslo-lufta er bedre i dag enn på 50-tallet. Miljø- og næringsmiddeletaten er ikke i tvil, farlige komponenter som svoveldioksyd og bly er i dag så å si borte. Også verdiene av svevestøv og nitrogendioksyd er de laveste som er målt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Oslo-lufta var verre før. Det er det ingen tvil om, sier Ola K. Hunnes, faglig leder i Miljø- og næringsmiddeletaten. Det er denne etaten som siden 1958 har vært ansvarlig for målingen av luftkvaliteten i hovedstaden.

Vinteren 1962/63 ble det målt 400 mikrogram svoveldioksyd per kubikkmeter, i 1995/96 var verdien nede i sju.

- I fjor vinter stoppet vi med å måle verdien, fordi den ikke lenger var interessant sett ut i fra et forurensingssynspunkt, sier Ola K. Hunnes.

Flere biler

Kull, koks og olje var vanlige fyringsalternativer tidligere og inneholdt mye svoveldioksyd og svevestøv. I dag er det få som fyrer med kull og koks, og svovelen i oljen er renset bort.

- Økningen av antallet biler har økt enorm. Likevel ser vi at nitrogendioksyd, som dannes av eksos og ozon, er gått ned fra 64 mikrogram per kubikkmeter ved første måling vinteren 1987/88 til 42 i fjor, opplyser Ola K. Hunnes.

Han understreker at det er først i de seinere årene man er blitt klar over at dagens relativt lave luftforurensingskonsentrasjoner utgjør en betydelig helsefare.

Nødvendig debatt

- Luftkvalitetskriteriene er derfor blitt strengere, ettersom man ser at det er langt lavere forurensingskonsentrasjoner som skal til for å kunne påvise negativ effekt på folks helse, sier Ola K. Hunnes.

Dagens debatt om den dårlige Oslo-lufta er derfor nødvendig, påpeker den faglige lederen i Miljø- og næringsmiddeletaten, til tross for at luftkvaliteten ikke har vært bedre enn siden slutten av 1950-tallet, da målingene startet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer