Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-lufta for farlig for barna

I går gikk alarmen i Oslo; foreldre bør holde småbarna inne i byens mest forurensede områder. I dag er nivået tre til fire ganger høyere enn det bør være.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Små barn bør unngå lengre opphold utendørs i forurensede områder,» heter det i varslet som kom i går ettermiddag.

Den 7. og 8. desember var konsentrasjonen av svevestøv enda høyere.

- Da greide vi ikke å melde fra i tide. Fem til ti ganger i året samler det seg så mye svevestøv i lufta at vi må varsle om det. Folk bør være på vakt mot ettermiddagen og kvelden. Da er det verst, sier Ola K. Hunnes i Helsevernetaten i Oslo.

Vurderer hver dag

Folkehelsa, Statens næringsmiddeltilsyn og Helsevernetaten i Oslo vurderer hver dag ansamlingene av svevestøv.

Den anbefalte grenseverdien for svevestøv er 35. I går var mengdene så store at et nytt varsel var nødvendig på grunn av piggdekk som sliter bort asfalt og deretter virvler opp støvet. En annen grunn er vedfyring. På grunn av kald og tørr luft blir svevestøvet fra veiene og fyringen liggende i lufta.

Sårbare barn

Når mengdene svevestøv i lufta blir så høye, reagerer astmatikere og de med hjerte- og luftveislidelser. I Oslo er det verst i de østlige bydelene og langs veier med mye trafikk.

- Små barn har mer sårbare slimhinner og blir dermed mer vare for partiklene i svevestøvet som irriterer slimhinnen og gjør den mer mottakelig for infeksjoner. I tillegg beveger barna seg ofte nærmere bakken, hvor det er mest oppvirvlet støv. Dermed blir de mer utsatt for støv enn voksne, sier overlege ved klinikk for forebyggende medisin, sier Finn Levy ved Ullevål sykehus.

Enda verre blir det hvis de høye dosene svevestøv fortsetter i flere dager, bekrefter Per E. Schwarz, seksjonsleder ved miljømedisin i Folkehelsa.

- Mange med plager fra før får pusteproblemer og må bruke mer astmamedisin enn vanlig. De som er i forurensede områder kan merke en prikking i svelget, som går over etter hvert, sier Schwarz.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media