Oslo Lufthavn fikk millionforelegg

Økokrim har gitt Oslo Lufthavn AS et forelegg på 2 millioner kroner for overtredelser av forurensningsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at selskapet er ansvarlig for ulovlig forurensning av glykol og acetat i grunnen under flyplassen fra oktober 1998 til april i fjor.

Miljøorganisasjonen Bellona og Statens forurensningstilsyn (SFT) anmeldte Oslo Lufthavn til politiet i februar i fjor for alvorlige brudd på forurensningsloven. De to mente at OSL brøt utslippstillatelsen de hadde fått og de klaget over manglende drifts- og kontrollrutiner i forbindelse med avisning av flyene.

Vel fortjent

- Det er ikke noe å si på det bøtenivået. Det setter en standard. Jeg vet om mange andre selskaper som burde hatt tilsvarende bøter, men som har sluppet unna med lavere, sier leder i Bellon Fredric Hauge til Dagbladet :på nettet.

Etter at utslippskandalen ble kjent innledet Bellona et samarbeid med Oslo Lufthavn AS for å rette opp miljøutslippene.

Samarbeid

- Vi er svært fornøyd med dialogen som er opprettet og arbeidet som er utført i ettertid, sier Hauge.

Oslo Lufthavn AS har blant annet pumpet opp grunnvann som er blitt tilsatt oksygen. I tillegg er det bygd renner og større del av avisningen foregår nå ved gaten.

- OSL har tatt problemet alvorlig, og de har gjort mye for å få bedre avisningsrutiner. I tillegg virker det som om ledelsen ved flyplassen har lært av denne saken ved at informasjonen til myndighetene og egenkontrollen er blitt mye bedre, sier Hauge.

Dersom ikke Oslo Lufthavn godtar forelegget innen 14. januar ender saken i rettsvesenet. Advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co skal vurdere forelegget fram til fristen går ut.