Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo Lufthavn må rydde opp

Statens Forurensningstilsyn (SFT) vurderer straffereaksjoner mot Oslo Lufthavn AS etter at det er oppdaget miljøskadelig avisingsvæske i grunnvannet under hovedflyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Lufthavn AS (OSL) kan ha brutt forurensningsloven ved bruk av for mye avisingsvæske ved flyplassen. SFT satte en grense for bruk av acetat på 137 tonn i 1998. I stedet ble det brukt 175 tonn ved flyplassen.

Fornøyd

SFT er imidlertid så langt fornøyd med de strakstiltak som Oslo Lufthavn AS har satt i verk for å bøte på skaden og kommer ikke med konkrete pålegg i første omgang, opplyser direktør Trond Syversen i SFT.

Den kommende uken er SFT lovet en rapport fra Oslo Lufthavn AS (OSL) som dokumenterer tiltakene og hva OSL gjør for å hindre nye utslipp. Deretter vil SFT vurdere om det er nødvendig å stille nye krav til OSL.

Fredag satt SFT og OSL i møte for å drøfte den nye situasjonen etter at de miljøskadelige væskene acetat og glykol torsdag ble påvist i grunnvannet under Gardermoen.

Pumper opp

For å stoppe utbredelsen av forurensningen som allerede har skjedd, skal OSL pumpe grunnvannet opp i containere hvor vannet luftes før det pumpes ned igjen gjennom et filter. Denne prosessen gjentas til vannet er renset.

Hovedkomponentene i avisingsvæskene acetat og glykol vil brytes naturlig ned under normale omstendigheter, men for å få i gang denne prosessen trengs det oksygen. Det er lite luft i grunnvannsbassengene, og det er for å få til nedbrytingsprosessen at vannet pumpes opp, opplyser SFT.

SFT mener at stor skade i grunnvannet kan unngås dersom OSL får fjernet det forurensede vannet og utslippene ikke er for store. SFT har ikke satt noen tidsfrist for når giftene må være fjernet fra vannmassene, opplyser Syversen.

- Det er et problem at vi ennå ikke kjenner omfanget av de skadelige utslippene, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media