Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Oslo lufthavn skjerper tiltak

Ber Forsvaret om hjelp.

STRAMMER INN: Reisende fra land utenfor Norden returneres fra Oslo lufthavn Gardermoen dersom de er friske. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
STRAMMER INN: Reisende fra land utenfor Norden returneres fra Oslo lufthavn Gardermoen dersom de er friske. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Oslo lufthavn skjerper tiltak og returnerer utenlandske reisende fra land utenfor Norden, melder NTB.

Oslo lufthavn ved Nora Prestaasen, pressevakt i Avinor, opplyser at det er Ullensaker kommune som har ansvar for å følge opp håndteringen, i samarbeid med Avinor.

Kommunen har bedt Forsvaret om støtte til å gjennomføre tiltakene.

- Det er veldig viktig at dette kommer på plass. Oslo lufthavn er et internasjonalt knutepunkt, og reisende er avhengig av riktig og god informasjon fra helsemyndighetene, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby.

Tre kategorier

Siri Wolland, kommunikasjonssjef i Ullensaker kommune, forteller at de nå kategoriserer reisende via Gardermoen i tre grupper:

  • Reisende fra land utenfor Norden, som er friske. Disse må snu og reise hjem, eller sitte 14 dager i karantene før de eventuelt slipper inn i landet.
  • Reisende fra land utenfor Norden, som har sykdomssymptymer. Disse blir satt i isolat og testet for virussmitte.
  • Norske reisende som kommer fra land utenfor Norden. Disse må reise hjem, og blir satt i hjemmekarantene i 14 dager.

Utenlandske reisende med symptomer blir satt i isolat ved LHL-sykehuset på Jessheim.

CORONA: Nødtelefoner rundt omkring i Norge har opplevd nedetid som følge av den store coronapågangen. Byrådsleder Raymond Johansen kom med en klar oppfordring på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ber Forsvaret om hjelp

Ullensaker kommune har anmodet Forsvaret om bistand, for hjelp til å gi info og fange opp de forskjellige kategoriene.

Det bekrefter Siri Wolland overfor Dagbladet.

Major Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til Dagbladet at de foreløpig ikke har mottatt en formell henvendelse om støtte.

Denne må komme fra myndighetene, på departementsnivå.

- Det er sivile myndigheter som ber Forsvaret om støtte. Det er de som avgjør hvilke ressurser og støtte de ønsker. På grunnlag av det handler vi, sier Eikeland.

- Forsvaret er en ressurs for det sivile samfunnet. Nå venter vi og ser på de henvendelsene som kommer, og så utdisponerer vi de kapasitetene vi har.

Rune Hallingstad, rådmann i Ullensaker kommune, skriver i en sms til Dagbladet at de har gått fram på følgende vis:

- Vi har gjort henvendelse til FOH via Fylkesmannen, vår militærkontakt i Heimevernet og direkte til FOH. I tillegg har ordfører og administrerende direktør i Avinor vært i kontakt med FOH per telefon, skriver Hallingstad.

- Vi har også drøftet henvendelsen med Politi Øst og Helsedirektoratet så de er orientert, men henvendelsen har ikke gått via dem.

Kommunen tar hotellregning

Ordfører i Ullensaker kommune, Eyvind Schumacher, sier følgende i en pressemelding:

- Dersom den friske reisende ikke kan sendes hjem samme dag, blir de losjert inn på hotell til neste dag.

Hotellrommene blir betalt av Ullensaker kommune, enn så lenge. Det opplyser Siri Wolland.

Ullensaker kommune yter helsehjelp til reisende ved Oslo lufthavn, og kommunen har ansvaret for å håndtere de nye reiserestriksjonene.

Hele Norges coronakart