POLITIADVOKAT: Cecilie Gulnes sier det er en svært alvorlig sak. Foto: Eirik Helland Urke
POLITIADVOKAT: Cecilie Gulnes sier det er en svært alvorlig sak. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Oslo-mann (26) lot som han var russ og fikk unge jenter til å kle av seg på nettet. Så truet han dem til voldtekt

- Han har fått dem til å kle av seg, mot løfte om at de skal få være med på russebussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For et år siden ble en 26 år gammel mann fra Oslo pågrepet, og siktet for voldtekt av en mindreårig. Nå er han siktet for overgrep mot til sammen 54 unge jenter, i en av de største overgrepssakene Oslo-politiet har etterforsket.

Alle overgrepene har skjedd via nettet. Mannen, som inntil han ble pågrepet jobbet som aktivitetsleder på skolefritidsordningen på en skole i Oslo, erkjenner straffskyld for flere av forholdene.

- Han har lurt jentene ved å utgi seg for å være russ. Han har fått dem til å kle av seg, mot løfte om at de skal få være med på russebussen, sier politiadvokat Cecilie Gulnes til Dagbladet.

Etter at han fikk jentene til å kle av seg foran kamera eller at de sendte ham nakenbilder, begynte han å true flere av dem.

- Han truet med at han ville publisere bildene hvis de ikke gjorde som han sa, sier Gulnes.

Svært alvorlig 16 av sakene etterforskes som voldtekt eller forsøk på voldtekt. Han har erkjent straffskyld i 11 av disse sakene.

- Han har fått dem til å utføre ting med seg selv som tilsvarer seksuell omgang, sier Gulnes.

Hun sier det er en svært alvorlig sak.

- Det du gjør på nettet mot andre mennesker, kan ende med å være like alvorlig som det noen gjør rent fysisk. Det kan være stor grad av brutalitet, selv om partene ikke møtes fysisk, sier politiadvokaten.

De fornærmede jentene er i alderen 12 til 19 år, flesteparten rundt 16. De er bosatt i store deler av landet. I tillegg er det én fornærmet bosatt i Canada.

- De bor i 20 av de 27 politidistriktene vi tidligere var organisert i, og vi har fått bistand fra alle dem med å få gjennomført avhør av de fornærmede, sier Gulnes.

- Kontakt politiet! Politiet har måttet gjennomføre en omfattende etterforskning for å finne mannens ofre. De fleste av dem er identifisert fra bilder mannen hadde lagret, samt chattelogger som politiet har fått tilgang til.

- Vi vet at det er flere fornærmede i saken enn de vi har identifisert nå. Vi har bare tilgang til dataene hans fra 2014 og 2015, og han sier selv at han har holdt på lenger. Vi har tatt beslag i flere bilder av jenter som vi ikke vet hvem er, sier Gulnes.

Hun sier bare et fåtall av jentene selv har kontaktet politiet.

- Vi oppfordrer andre som kan ha blitt utsatt for det samme til å ta kontakt med politiet der de bor, sier Gulnes.

Politiadvokaten sier de har sett liknende saker, men ikke med et så stort omfang som dette i Oslo.

- Det virker som det blir flere og flere slike saker. Det som er spesielt i denne saken, er at alt har foregått på nettet, og at han har forsøkt å skjule identiteten sin. Det kan trolig også være større fare for å bli en serieovergriper når man opererer på denne måten, sier Gulnes.

I tillegg til voldtekt er mannen siktet for å ha lurt barn under 16 år til å kle av seg foran kamera, for besittelse av overgrepsmateriale, for tvang og påvirkning av vitner. Mannen sitter i varetekt, og vil trolig gjøre det fram til saken kommer opp for tingretten.

- Angrer Advokat Jørgen Mowinckel forsvarer 26-åringen. Han sier klienten angrer på det han har gjort.

- Han erkjenner i det store og det hele det han er siktet for, angrer på det som har skjedd og har samarbeidet med politiet etter at han ble pågrepet, sier Mowinckel til Dagbladet.

Birgit Vinnes er bistandsadvokat for fem av de fornærmede jentene. Hun sier hun er fornøyd med at politiet har gjort en omfattende og god jobb i saken.

- Det er viktig at politiet tar tak i denne typen saker på alvor. Det er nok blitt mer utbredt å begå seksuelle overgrep via nettet på denne måten, sier Vinnes til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram