Oslo-mann kan ha fått giardia

Oslo legevakt mistenker at en mann fra Storo-området er smittet av giardia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du smittet av giardia eller kjenner du noen som er det? Ring oss på 24 00 00 00 eller Send oss en epost her:

(Dagbladet.no):  Legevakten i Oslo har meget sterk mistanke om at en mann fra Storo-området er smittet av giardia, melder VG Nett.

- Vi er ikke hundre prosent sikre på om mannen er smittet, men vi har en meget sterk mistanke om at han er det. Symptomene er gjentatt kraftig diaré. En diaré som er mye kraftigere enn vanlig, sier direktør Endre Sandvik ved Oslo Legevakt til VG Nett.

457 000 innbyggere i Oslo må koke vannet, etter at det er funnet parasitter i Maridalsvannet. Bare de som får vann fra Skullerud-anlegget slipper unna.

Anbefalingen om å koke vannet i tre minutter omfatter rosa sone på kartet som får drikkevann fra Oset vannrenseanlegg. Grønn sone får drikkevann fra Skullerud.

Bor du i grenseområdet anbefaler Vann- og avløpsetaten at du koker vannet i minst tre minutter før det brukes som drikkevann eller til matlaging. Både mennesker og kjæledyr må koke vannet.

19 599 adressene slipper å koke vannet. Sjekk om du er en av dem her:

Vannprøver klare i ettermiddag

MARIDALSVANNET:  I går fant Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune parasitter av typen giardia og cryptosporidium i drikkevannet på tre steder i Storo-området. Nå kan en mann ha blitt det første Giardia-offeret. Foto: Heiko Junga / SCANPIX
MARIDALSVANNET: I går fant Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune parasitter av typen giardia og cryptosporidium i drikkevannet på tre steder i Storo-området. Nå kan en mann ha blitt det første Giardia-offeret. Foto: Heiko Junga / SCANPIX Vis mer

To typer parasitter er funnet i drikkevannet, giardia og crytosporidium.

I ettermiddag kommer resultatene som viser hvor alvorlig forekomsten av parasittene er.

- Vannet blir tidligst friskemeldt fredag hvis testresultatene er negative, sa direktør for Vann- og avgiftsetaten, Finn Johansen, i går.

Sannsynligvis må Oslo-folk regne med å koke vannet i flere uker, men det kan vare helt fram til februar.

- I verste fall må vi vente til det nye anlegget på Oset som er klart over nyttår, og da snakker vi tidlig februar, sa Johansen i går. 

Ikke så ille som i Bergen 

Parasitten giardia smittet flere tusen mennesker i Bergen for tre år siden via drikkevannsreservoaret Svartediket.. Mange sliter fortsatt med plagene.

- De foreløpige vannrøvene fra Oslo viser at mengden parasitter trolig ikke er i nærheten av omfanget i Bergen, sier Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene på Folkehelseinstituttet, til Aftenposten.

Giardia og crytosporidium har de samme symptomene; Kraftig diaré, magekramper, oppkast og oppstøt som gjerne er illeluktende.

Legevakta i Oslo har inntil i formiddag fått nærmere 400  telefoner fra bekymrede personer som har lurt på om de kunne være smittet.

De fleste som ringte trengte bare å bli beroliget, mens andre ble oppfordret til å kontakte fastlegen, opplyser enhetsleder for Allmennlegevakta til NTB.

Smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, har god kjennskap til parasitten. Les hva han svarte leserne i går.

MÅ KOKE VANNET: Beboere i de områdene markert med rødt, må koke vannet. <a href="javascript:void window.open(\'http://gfx.dagbladet.no/div/ova.gif\',\'mywindow\',\'menubar=0,resizable=0,width=820,height=820\');">Se stort kart</a>.