Oslo-møtet som får Trump til å rase før Iran-avgjørelsen

I dag kunngjør Donald Trump om USA trekker seg fra atomavtalen med Iran. Tidligere utenriksminister John Kerry har gjort sitt for å forhindre det.

FREDSKONFERANSE: Deltakerne på Oslo Forum på Lodsby Gods i Lørenskog i fjor sommer. Fra venstre: Daværende utenriksminister Børge Brende (H), Indonesias utenriksminister Retno L.P. Marsudi, tidligere utenriksminister i USA John F. Kerry, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Kerrys engasjement for Iran-avtalen får Donald Trump til å frese. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FREDSKONFERANSE: Deltakerne på Oslo Forum på Lodsby Gods i Lørenskog i fjor sommer. Fra venstre: Daværende utenriksminister Børge Brende (H), Indonesias utenriksminister Retno L.P. Marsudi, tidligere utenriksminister i USA John F. Kerry, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Kerrys engasjement for Iran-avtalen får Donald Trump til å frese. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Atomavtalen med Iran betegnes av flere som en av de virkelige diplomatiske seirene de siste åra. Den førte til at vesten fjernet en rekke sanksjoner mot Iran i bytte mot en begrensning i landet atomenergiprogram.

Flere land fryktet at Iran ville bruke programmet til å utvikle atomvåpen, og avtalen signert i 2015 etter årevis med forhandlinger var president Barack Obamas viktigste utenrikspolitiske sak.

Donald Trump har imidlertid alltid vært skeptisk til forgjengerens hjertesak og kalt den «den verste avtalen noensinne» og «en skam for landet vårt». Han har flere ganger truet med å trekke USA fra avtalen og har varslet at han klokka 20.00 i dag vil kunngjøre hva avgjørelsen hans er.

I hemmelige møter

Det skjer etter at en rekke av hans allierte i avtalen, blant annet Frankrikes president Emmanuel Macron og britenes utenriksminister Boris Johnson, har reist til USA for å be Trump om å ikke trekke seg.

En annen som har involvert seg på den storpolitiske scenen i et forsøk på å la avtalen leve, er USAs tidligere utenriksminister John Kerry.

Kerry var USAs og Obamas hovedforhandler i avtalen, og også etter at han gikk av har han forsøkt å holde liv i den. Boston Globe kunne fredag i forrige uke avsløre at Kerry i all stillhet har drevet skyggediplomati med høytstående representanter fra flere land i et forsøk på å holde liv i avtalen.

- Uvanlig

Ifølge avisa har Kerry møtt Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, samt snakket på telefon med EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Det kanskje aller mest spesielle møte har han imidlertid hatt med Irans utenriksminister Javad Zarif, som han ifølge avisa møtte i FN-bygningen i New York for to uker siden.

Det omtales som svært uvanlig at Kerry, over ett år etter han var ferdig i jobben som utenriksminister, fortsatt aktivt oppsøker beslutningstakere og forsøker å påvirke dem i en avtale han selv var med på å utforme.

Oslo-møte

Møtet Kerry hadde med Zarif i New York er imidlertid ikke den eneste gangen de to har møttes etter at førstnevnte var ferdig som politiker, og hvert fall ett av dem er offentlig:

På fredskonferansen Oslo Forum på Losby Gods i fjor sommer. Utenriksminister Børge Brende var vertskap på konferansen, og både Kerry, Zarif og Mogherini skrøt av atomavtalen, samtidig som de uttrykte sin bekymring for Trumps innstilling.

- Avtalen virker. Den er ekstremt viktig for verdens trygghet, sa Kerry under konferansen.

Kerry jobber nå for den amerikanske tankesmia Carnegie, og skyggediplomatiet har vekket oppsikt.

- Det er uvanlig av en tidligere utenriksminister å involvere seg i utenrikspolitikk på denne måte. Tidligere ministere har ofte kontakt med utenlandske ledere, som de burde, men det er sjeldent så saksspesifikt, spesielt like etter at de har forlatt jobben, sier ekspert ved tankesmia Brookings Institution, Michael O’Hanlon, til Boston Globe.

- Muligens ulovlig!

Heller ikke USAs president Donald Trump har latt Kerrys framstøt gå upåaktet hen.

- USA trenger ikke John Kerrys muligens ulovlige skyggediplomati om den forferdelig dårlig forhandlede Iran-avtalen. Han var den som skapte dette ROTET i utgangspunktet, tvitret Donald Trump i går.

Med «muligens ulovlige» sikter Trump til den noe obskure Logan act - en lov som forbyr sivilister kontakt med fremmede lands myndigheter for å motarbeide USA.

Ingen har noen gang blitt dømt etter loven, og jusprofessor Stephen Vladeck ved Universitetet i Texas mener Kerry trolig er på trygg grunn fordi han har fremmet det som fortsatt er offisiell amerikansk politikk.

Atomavtalen

  • Ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.
  • Gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot iat de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.
  • Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser.
  • Missil-sanksjonene mot Iran skal først oppheves om åtte år. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen.
    (NTB)

Dagbladet har mandag kveld sendt spørsmål til tidligere utenriksminister Børge Brende, nå president i World Economic Forum, om hvordan han oppfattet samtalene mellom Kerry og Irans utenriksminister Javad Zarif.

- Avtale kan opprettholdes

Spørsmålet er hva som skjer med atomavtalen hvis USA trekker seg og gjeninnfører økonomiske sanksjoner mot Iran. Forsker Sverre Lodgaard mener EU kan opprettholde Iran-avtalen uten USA, men da må unionen evne å beskytte sitt næringsliv mot amerikanske sanksjoner, skriver NTB.

Iran har tidligere sagt at landet vil anse avtalen som oppsagt hvis USA trekker seg, men mandag antydet Irans president Hassan Rouhani at Iran likevel kan komme til å overholde den. Ifølge Rouhani forutsetter det at de andre partene som framforhandlet avtalen, sikrer at Iran fortsatt kommer godt ut av det.

- Hvis vi kan få det vi vil ha uten amerikanerne, så kommer Iran til å fortsatt opprettholde avtalen, sa Hassan Rouhani, ifølge Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer