Oslo-møtet som får Trump til å rase før Iran-avgjørelsen

I dag kunngjør Donald Trump om USA trekker seg fra atomavtalen med Iran. Tidligere utenriksminister John Kerry har gjort sitt for å forhindre det.

FREDSKONFERANSE: Deltakerne på Oslo Forum på Lodsby Gods i Lørenskog i fjor sommer. Fra venstre: Daværende utenriksminister Børge Brende (H), Indonesias utenriksminister Retno L.P. Marsudi, tidligere utenriksminister i USA John F. Kerry, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Kerrys engasjement for Iran-avtalen får Donald Trump til å frese. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FREDSKONFERANSE: Deltakerne på Oslo Forum på Lodsby Gods i Lørenskog i fjor sommer. Fra venstre: Daværende utenriksminister Børge Brende (H), Indonesias utenriksminister Retno L.P. Marsudi, tidligere utenriksminister i USA John F. Kerry, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Kerrys engasjement for Iran-avtalen får Donald Trump til å frese. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Atomavtalen med Iran betegnes av flere som en av de virkelige diplomatiske seirene de siste åra. Den førte til at vesten fjernet en rekke sanksjoner mot Iran i bytte mot en begrensning i landet atomenergiprogram.

Flere land fryktet at Iran ville bruke programmet til å utvikle atomvåpen, og avtalen signert i 2015 etter årevis med forhandlinger var president Barack Obamas viktigste utenrikspolitiske sak.

Donald Trump har imidlertid alltid vært skeptisk til forgjengerens hjertesak og kalt den «den verste avtalen noensinne» og «en skam for landet vårt». Han har flere ganger truet med å trekke USA fra avtalen og har varslet at han klokka 20.00 i dag vil kunngjøre hva avgjørelsen hans er.

I hemmelige møter

Det skjer etter at en rekke av hans allierte i avtalen, blant annet Frankrikes president Emmanuel Macron og britenes utenriksminister Boris Johnson, har reist til USA for å be Trump om å ikke trekke seg.

En annen som har involvert seg på den storpolitiske scenen i et forsøk på å la avtalen leve, er USAs tidligere utenriksminister John Kerry.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer