Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo og det norske

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kampen om nynorskens plass i undervisning og offentlig språkbruk har vært en nær 150-årig kulturkamp. Den har handlet om hvordan den norske samfunnsveven skulle se ut, det dreide seg om å bygge en nasjon og om å bevisstgjøre oss som nordmenn. De politiske beslutningene som er fattet for å sikre nynorsken likestilling med bokmålet, har hatt som formål å smelte sammen kulturer som i utgangspunktet ikke følte nevneverdig slektskap og samhold. At dette lyktes, er et ruvende monument over framsynte og kloke nasjonale strateger.
  • Men noen har aldri villet forsone seg med at nynorsken i en viss forstand skulle være likestilt med bokmålet. De har stadig kalt på omkamp, ikke minst om sidemålet i skolen, som for store grupper av elever handler om nynorsk. Det har vært en fanesak for Unge Høyre, og når spørsmålet nå er kommet opp igjen som et forslag om å gjøre forsøk med å fjerne den obligatoriske skriftlige delen av sidemålet i Oslos videregående skoler, må det skyldes at den unge byråden for skolene føler seg forpliktet på dette Unge Høyre-standpunktet.
  • Men forslaget markedsføres som en stor pedagogisk reform som skal gjøre elevene bedre i norsk. Det er selvsagt mye rart som presteres av nynorsk i Oslo-skolen. Men det skyldes da ikke nynorsken. I dagens skole presteres det jo mye rart både i engelsk, tysk og matematikk, og ingen vil vel finne på å avskaffe fagene av den grunn. Vil man forbedre ferdighetene i sidemål, bør politikerne heller sette inn økte ressurser, og lærerne bør se problemene som en pedagogisk utfordring.
  • Men enda verre blir det politiske dillet når Arbeiderpartiet og SV nå foreslår et forsøk med begrenset fritak for skriftlig sidemål. Det er virkelig å tro på halvjomfruer, og det er sant å si vanskelig å se noe annet formål. Oslos politikere bør ta en titt på norgeshistorien før de tøyser mer med dette spørsmålet. Nynorskens plass i skolen er et politisk spørsmål som hever seg over den politiske fingerferdigheten som både Høyre og de to opposisjonspartiene her demonstrerer.