Erna Solberg til TV 2:

- Oslo-området får vaksine først

Statsminister Erna Solberg bekrefter til TV 2 at det er Oslo og områdene rundt hovedstaden som får vaksinen mot covid-19 først.

VAKSINE I JULEGAVE? Statsminister Erna Solberg sier Norge kan få vaksiner allerede i romjula. Foto: Fredrik Hagen / NTB
VAKSINE I JULEGAVE? Statsminister Erna Solberg sier Norge kan få vaksiner allerede i romjula. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 700 +206
innlagt 153 -5
døde 521 +4
påvist smittet 95 000 000+550.2K
døde 2 030 000 +8.7K
Se mer

- Sånn som jeg har forstått det så ser det ut som vi får vaksiner til Oslo-området først, der vi også har hatt det største smittetrykket nå, sier Solberg til kanalen.

Statsministeren er imidlertid klar på at det ikke er noe som er sikkert før regjeringen vet nøyaktig hvor mange dose Norge får i første leveranse.

- Vi må se akkurat hvor mye vi får før vi kan begynne arbeidet med å tegne det kartet ferdig, sier Solberg.

I Norge er det sykehjemspasientene som står først i vaksinekøen.

Alle skal få

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet sier under spørsmål og svar-runden med Dagbladet TV at det nok er logistikk som ligger bak avgjørelsen om at Oslo-området får vaksine først.

- Det er begrenset med vaksinedoser i starten og ikke nok til alle landets kommuner, og da må man starte et sted. Smittenivået i Oslo er også høyt, så da kan Oslo eventuelt få vaksiner noen dager før andre kommuner.

OSLO FØRST: Fordi det ikke vil bli nok doser til alle, får Oslo corona-vaksine først, sier Espen Nakstad. Vis mer

Han er imidlertid klar på at han tror vaksinedosene vil bli distribuert forholdsvis likt til landets kommuner.

- Kanskje kan man starte vaksineringen litt tidligere noen steder, men tidlig i januar må alle være klare, sier Nakstad.

Kan komme i romjula

Tidligere onsdag sa Solberg på sin pressekonferanse for å oppsummere den politiske høsten, at de første vaksinedosene kan komme til Norge allerede før nyttår.

- Den godkjente vaksinen kan komme godt før årsskiftet. Utstyret er på vei ut i landet. Det er ikke usannsynlig at de første vaksineringene kan skje i romjula eller nyttårshelga i Norge, sa Solberg.

VAKSINE: Statsminister Erna Solberg (H) sier den første vaksinen vil kunne settes i Norge i romjula. Likevel varsler hun omfattende smittevernstiltak helt fram til påske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV Vis mer

Mandag startet arbeidet med å frakte utstyr til vaksineringen rundt til alle norske kommuner, slik at Norge skal være klare når den etterlengtede vaksinen ankommer landet.

VG skrev mandag at Sveriges vaksinekoordinator, som kjøper inne vaksiner også til Norge, beregnet at det kunne bli levert 500 000 vaksinedoser her til lands i løpet av første kvartal neste år.

137 000 vaksinert

Storbritannia tok allerede forrige uke i bruk Pfizer og BioNTechs vaksine. Det er ventet at EU vil godkjenne denne for bruk allerede 21. desember, etter at møtet ble framskyndet fra 29. desember. Godkjennes vaksinen av EU, får den automatisk godkjenning også i Norge.

I Storbritannia har de allerede i løpet av ei uke vaksinert over 137 000 personer med Pfizer-vaksinen, skriver NTB. Vaksinen må settes i to omganger, med rundt 28 dager mellom hver dose. En til to uker etter at siste dose er satt, skal vaksinen gi beskyttelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer