Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo opp i røyk

Storbrannen i Oslo lammet store deler av hovedstaden i går ettermiddag og kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste toget til Oslo Sentralstasjon ankom klokka 15.43. Togtrafikken sto bom stille til klokka var over 19.00, og flere tusen reisende ble rammet. Også deler av trafikkmaskinen var sperret, slik at det ble et enormt trafikkaos i Oslo sentrum.

Røykutviklingen var enorm, og store deler av Oslo sentrum ble innhyllet i den illeluktende røyken.

30 biler, fem containere og tre store bygninger ble flammenes rov. Det tok timer å få kontroll over flammene.

Brannen rammet bil, trikk- og togtrafikken til og fra Oslo Sentralstasjon. Togtrafikken kom i gang i gjen ved 19-tida, men trafikkstansen skapte store forsinkelser. Brannen brøt ut midt i rushtida, like ved trafikkmaskinen i Bjørvika. Rushtrafikken sto helt stille utover ettermiddagen. De fleste av NSBs tog er begynt å kjøre igjen, men i går kveld var det fremdeles flere forsinkelser. De fleste togene skal være i rute igjen i dag.

Rampa i fyr

Truckfører Helge Odnæssveen (30) oppdaget brannen i en pappeske under rampa han oppholdt seg på.

- En lastebilsjåfør gjorde meg oppmerksom på at det brant. Jeg hoppet ned fra rampa, og så at det brant i en pappkartong under rampa. Jeg løp sammen med noen arbeidskamerater inn på kontoret like ved for å hente brannslokningsapparat. Da vi kom ut igjen få sekunder etter, hadde brannen spredt seg voldsomt. Hele rampa sto i fyr. Jeg varslet brannvesenet med en gang. Da jeg var på telefonen med vaktsentralen hørte jeg et «boff», og så sto hele stedet i lys lue. Det hørtes nesten ut som krutt.

Mistet alt

Odnæssveen, som jobber for Norgesfrakt, mistet alt han eide i brannen. Brakka han bodde i og bilen hans ble flammenes rov. Lokalene til Norgesfrakt var i lagerbygget som brant ned til grunnen. Klokka 15.28 fikk brannvesenet melding om en gressbrann som hadde spredd seg til en vegg på tomta. Mens tre brannbiler var på vei, fikk de beskjed om at bygningen var overtent. Brannvesenet sendte ut flere biler. Brannen spredde seg til tre bygninger, og rammet et område på mellom seks og sju mål. På det meste var 50 brannmenn og 18 biler på stedet. De fikk bistand fra Sivilforsvaret.

Rett etter at brannen ble oppdaget, ble to gutter på 11 år hentet av politiet ved åstedet. De ble kjørt til barnevernsvakta, der de forklarte seg.

Begge guttene sier at de ikke hadde noe med brannen å gjøre, men kan ikke forklare hva de gjorde på tomta. Foreldrene deres er underrettet, og de har fått beskjed om å holde seg hjemme i tilfelle politiet vil ha tak i dem.

Ikke vann

Brannmannskapenes jobb for å redde lagerbygningene var til ingen nytte. Det ble raskt klart at de måtte sette inn ressursene for å redde jernbaneskolen, som ligger rett vest for det brannherjede området.

- Jeg så røyk og gikk ut for å sjekke. Brannen var eksplosjonsartet, og to minutter seinere hadde den spredd seg over et stort område, sier Jens Otto Dahl, trafikkansvarlig i Norgesfrakt. De hadde 16 ansatte og 6- 7 sjåfører på området da brannen brøt ut. Alle ble evakuert.

Små personskader

En brannmann, en politimann og en person fra Sivilforsvaret ble sendt til sykehus med mindre røykskader.

Brannvesenet fikk ved 18.30-tida torsdag kontroll over brannen.