Oslo-opposisjonen varsler Kollen-høring

Kaller Frp-byråd inn på teppet.

GLEDE: I 2007 smilte både skipresident Sverre Seeberg, Anette Wiig Bryn, Oslos byråd for næring og kultur og Bente Lier, generalsekretær i Skiforeningen Nå er det klart at det nye Holmenkollen-anlegget vil koste 1,8 milliarder kroner. 600 millioner mer enn planlagt. FOTO: SCANPIX .
GLEDE: I 2007 smilte både skipresident Sverre Seeberg, Anette Wiig Bryn, Oslos byråd for næring og kultur og Bente Lier, generalsekretær i Skiforeningen Nå er det klart at det nye Holmenkollen-anlegget vil koste 1,8 milliarder kroner. 600 millioner mer enn planlagt. FOTO: SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere byråden, Annette Wiig Bryn må forklare seg for bystyret. Opposisjonen med Ap og SV i spissen har blitt enige om å kreve en høring i Kollen-saken.

Det er klart etter at det i går ble kjent at ombyggingen av Holmenkollen blir 600 millioner dyrere enn planlagt. Trolig vil det koste 1,75 milliarder mer enn de aller første planene om å pusse opp nasjonalanlegget.

Fikk gjennomslag
Frp-byråden for næring og idrett måtte i går gå av etter overskridelsene, men opposisjonen i Oslo krever nå at hele byrådet skal svare for kostnadssprekken i Holmenkoll-prosjektet. Dermed må også byrådsleder Erling Lae forklare seg.

- Vi har krevd en høring og får høyst sannsynlig gjennomslag for det, sier SVs Knut Even Lindsjørn til Dagbladet.no

Dermed blir det trolig høring i slutten av august eller starten av september.

- Der vil vi få avklart omfanget av den massive skandalen, sier Linsjørn.

Han mener byrådet har visst mer enn de har fortalt bystyret de siste to åra.

- Det er ingen tvil om at det nå viser seg at kommune visste om mye av disse overskridelsene allerede i 2007. Det er jo flere budsjettsprekker enn det er bakkerekorder, her, sier han.

Mulig gransking
En høring mener Linsjørn vil avdekke behovet for en videre gransking.

- Ja, det kan jo absolutt være behov for det, men det er ikke slikt som skjer over natta. Det haster å få avklart omfanget av dette gjennom en høring, sier SV-politikeren.

- Vi får gjennomslag for en åpen høring i morgen på komitémøte, slik det formelt sett må gjøres. Da blir også datoen fastslått, sier han.

Minst tre medlemmer i samferdsel - og miljøkomiteen må kreve høring. Det har SV og Ap blitt enig om å gjøre.

Uoversiktlig omfang
I rapporten som ble offentliggjort av selskapet Metier i går, kommer det fram at ombyggingens kompleksitet og et sterkt tidspress har ført til et behov for å øke budsjettrammen. De påpeker også manglende styring, svake prioriteringer og en holdning der det ikke var essensielt at kostnadsrammene ble overholdt.

OMBYGGING: Anlegget skal være klart til prøve-VM i 2010.    FOTO:SCANPIX
OMBYGGING: Anlegget skal være klart til prøve-VM i 2010. FOTO:SCANPIX Vis mer

Fremskrittspartiets Jøran Kallmyr tar over ansvaret for utbyggingen, men utelukket i går ikke at det kan komme flere overskridelser.

— Vi må jobbe hardt for å ikke få noen flere overskridelser, men jeg kan faktisk ikke garantere at det ikke kommer flere. Nå har vi fått bevist flere ganger at de kostnadsrammene som ble satt opp, ble sprengt, så vi er nødt til å se prosjektet skride fram før vi kan sette en endelig prislapp på det, sier Kallmyr til NTB.