Oslo-ordføreren siktet etter dødsbrann

Oslos ordfører og brannsjef er blant de åtte navngitte siktede etter dødsbrannen på Årvoll i Oslo for over to år siden. Moren til avdøde Irlin Hunstad Grødem håper det blir tatt ut tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er i sluttfasen i etterforskningen av den omfattende brannen på Årvoll. Om kort tid sender politiet saken videre til statsadvokaten. I nesten en time var 27-åringen Irlin Hunstad Grødem fanget i flammehelvetet før røykdykkerne klarte å finne henne - selv om hun selv ringte brannvesenet. Irlin fikk beskjed av brannvesenet om å holde seg der hun var.

I begynnelsen av januar ble åtte navngitte personer siktet av Oslo-politiet for manglende organisering av brann- og redningsetaten i hovedstaden og grov uforstand i tjenesten .

Oslo kommune ved ordfører Per Ditlev-Simonsen er blant de siktede. Det samme er brannsjef Øivind Fjellheim.

To tunge år

Advokat Ina Strømstad, som representerer familien til avdøde, venter spent på innstillingen fra Oslo-politiet og statsadvokatens avgjørelse i tiltalespørsmålet.

- Det er grunnlag i etterforskningsdokumentene for å ta ut siktelse og en tiltale i denne saken, mener Strømstad.

På Stord sitter en familie igjen med minnene etter den livlige 27-åringen. Mamma Marit sier til Dagbladet at det har vært to tøffe år.

- Det er veldig viktig å få en avklaring. Irlin burde vært reddet. Derfor er vi mer enn klare til å møte i retten. Det viktigste for oss er at noen innrømmer å ha gjort feil. Vi skylder Irlin dette her. Noen må ta ansvaret for hennes død, og det hardeste har vært at ingen erkjenner skyld, sier Marit Grødem.

Mamma Marit håper at det blir tatt ut en tiltale.

- Det har vært svært vanskelig å kjempe imot disse store institusjonene. Selvsagt håper vi også på en erstatning, fortsetter Grødem.

- Et uhell

Undersøkelser har avslørt store svikt i rutinene på blant annet meldinger mellom mannskapene på brannstedet og de som sitter på sambandsvakten ved Oslos brann- og redningsetat. Kommuneadvokat Hans Bendiksby i Oslo mener siktelsen ikke er dramatisk. Han avventer etterforskningen. Brannsjef Øivind Fjellheim ser alvorlig på siktelsen.

- Det er første gang vi er siktet for noe slikt, og vi prøver selvsagt hele tida å forbedre våre rutiner. Mye er også gjort. Siktelsen er imidlertid kommet som en følge av at saken har en foreldelsesfrist, sier brannsjefen.

- Men dere kunne gjort mye annerledes på brannstedet?

- Dette var et uhell. Veien fra suksess til fiasko er veldig kort. Vi jobber stadig med å forbedre rutinene, og vi vektlegger i stor grad utdanning, svarer brannsjef Fjellheim.

I en utfyllende rapport kritiserte Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern i Tønsberg brannvesenet for manglende rutiner.

- Jeg kan skjønne at det er flere som lenge har hatt interesse av å reise en slik sak for domstolene. Jeg kan ikke huske at det har vært liknende saker tidligere, sier seksjonssjef Finn Mørch-Andersen ved Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern.

frode.hansen@dagbladet.no