Oslo på bunn

Tilbudet til norske hjertepasienter varierer voldsomt. Pasienter som trenger hjerteoperasjon er prisgitt fylkenes økonomi, legenes holdninger og sykehusenes kapasitet. Verst stilt er hjertesyke i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ingen god forklaring på hvorfor Oslo ligger så dårlig an, sier avdelingsoverlege Arne Westheim ved hjertemedisinsk avdeling på Ullevål sykehus.

Tallene fra helsevesenets registreringssentral Samdata viser at Oslo ligger på det desiderte bunnivå her i landet hva åpen hjertekirurgi (bypass) angår. Finnmark opererer hele tre ganger så mange.

- Vi anslår behovet til å være 100 operasjoner per 100000 innbyggere. I Oslo opererte de i fjor 49 hjertesyke per 100000, mens Finnmark feide unna 160. Vi skjønner rett og slett ikke hvorfor Oslo opererer så urovekkende få, sier generalsekretær Finn Grønseth i Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL).

Dårlig kapasitet

- Vi ligger klart under landsgjennomsnittet, også når utblokkinger og bypassoperasjoner blir sett under ett. Vi liker det ikke, men dette har vært situasjonen i flere år nå, beklager Arne Westheim.

Han mener operasjonskapasiteten i Finnmark er spesielt høy, fordi forekomsten av hjertesykdom er høyest i landet.

- Dette forklarer noe av forskjellen, men ikke nok. Vi har slitt med dårlig operasjonskapasitet og vi mangler spesialsykepleiere. Mange av de svenske sykepleierne som har jobbet hos oss er nå reist hjem. Nå er vi spente på om vi klarer å rekruttere nye. Lønnsnivået er høyere ved Rikshospitalet, sier han.

I år blir 450 mennesker hjerteoperert på Ullevål. Målet er 600 operasjoner.

- Mange hjertepasienter har fått operasjonen sin utsatt, fordi øyeblikkelig hjelp, som større ulykker, har førsteprioritet. Men nylig åpnet det nye Hjertesenteret. Der har vi fått egen operasjonssal som er skjermet fra huset for øvrig, sier han.

Ingen vits

Avdelingsoverlegen mener allmennlegene henviser for få hjertepasienter til sykehuset.

- Ventetidsgarantien holdes for dem som utredes på Ullevål. For uprioriterte pasienter kan ventetida på operasjon være opptil seks måneder. Bare unntaksvis er ventetida lenger enn det, understreker Arne Westheim.

Per i dag venter 99 hjertesyke på bypassoperasjon ved sykehuset, av dem er vel halvparten uprioriterte. 150 venter på utredning.

- De varslede sparetiltakene for sykehuset på 300 millioner kan også ramme hjertemedisinsk avdeling. Da må vi prioritere pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, og ventetida blir lang.

Det betyr redusert livskvalitet og mye angst for pasientene. I verste fall kan noen dø i køen, sier Westheim.

EFFEKTIVT: Etter en time er Harry Gunnar Sandbakken utredet og ferdigbehandlet. Overlege Yngvar Myhreng har det travelt med å komme i gang med nestemann.