Oslo-politiet: - Vi kjente til overvåkingen

Men mente at praksisen ikke var ulovlig.

OVERVÅKINGSSENTRAL: Fra Handelsbygningen (med Scandic-skilt), bare et steinkast fra USAs ambassade, bedrev ei gruppe hovdesakelig bestående av tidligere PST- og politifolk storstilt overvåking av flere hundre norske borgere. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
OVERVÅKINGSSENTRAL: Fra Handelsbygningen (med Scandic-skilt), bare et steinkast fra USAs ambassade, bedrev ei gruppe hovdesakelig bestående av tidligere PST- og politifolk storstilt overvåking av flere hundre norske borgere. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet kjente til den storstilte amerikanske overvåkingen av nordmenn som TV 2 har avslørt. Men de mener de ikke har gjort noe galt.

Det er Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt, som bekrefter dette overfor TV 2, melder NTB.

Kanalen har de siste dagene rullet opp at ei gruppe på 15-20 personer, for en stor del pensjonerte ansatte i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politiet, har overvåket og kartlagt flere hundre nordmenn på oppdrag fra USA og i tilknytning til ambassaden ved Slottet.

Har vært orientert Dagbladet kjenner fra før til at både PST og Oslo-politiet gjennom flere år har visst om amerikanernes overvåking utført av ekspolitifolk og -PST-etterforskere - men det er altså først nå politiet bekrefter dette offisielt.

Dagbladet får fra sikre kilder bekreftet at PST slo alarm om overvåkingen allerede i 2006. PST skal ha orientert visepolitimester i Oslo, Roger Andersen, om det de betegnet som unormal aktivitet ved USAs ambassade, uten at det har fått noen følger før TV 2s avsløring.

I går sa Fredriksen til Dagbladet at politiet jobbet med redegjørelsen om saken som justisminister Knut Storberget har krevd.

Ville ikke snakke Dagbladet har kontaktet Oslo politidistrikt i kveld for å få stabssjef Johan Fredriksen til å utdype hva han visste. Tidligere i dag ville Fredriksen ikke snakke med Dagbladet om overvåkingssaken.

Her er svaret på den nye henvendelsen i kveld:

- Intervjuet ble gjort for to-tre uker siden, og TV 2 har valgt å vise det først nå. Vi må forholde oss til den redegjørelsen vi skal gi justisministeren, skriver pressesjef Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt i en SMS.

Oslo-politimester Anstein Gjengedal hadde bare én kommentar til Dagbladet i går:

- Vi er blitt bedt om å redegjøre for justisministeren. Fram til det er det Justisdepartementet som uttaler seg om dette.

Ifølge Dagbladets opplysninger har tidligere Interpol-sjef Ivar Follestad en sentral rolle i SDU-gruppa, og er blant de ambassadeansatte som jobber aktivt med å rekruttere folk til gruppa. I dagens VG forteller 70-åringen at han var bindeledd mellom ambassaden og Oslo-politiet - i kveld er det imidlertid stopp på informasjonsflyten fra Kripos-veteranen.

- Nå er jeg bare lei for at jeg i det hele tatt åpnet munnen. Jeg ber om forståelse for at jeg nå lukker meg helt, meddeler Follestad til Dagbladet.

- Ble orientert Storberget sa i går til Dagbladet at han i går ble orientert om PST og Oslo-politiets langvarige kjennskap til overvåkingen.

- Jeg har bedt om at detaljene om dette må være en del av redegjørelsene jeg nå skal få, sa justisministeren.

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum mener Oslo-politiets stabssjef bør legge fram dokumentasjon for Knut Storberget som beviser at dette er noe Oslo-politiet har visst om.

- Jeg regner med at dette framkommer i rapporten som han skal levere til Storberget. Jeg konstaterer at verken Storberget, jeg eller tidligere PST-sjefer har visst om dette. Det du refererer til, må jeg bare lytte til, sier Dørum til Dagbladet, og legger til:

- Ellers er jeg av den oppfatning av at det som skjer i Norge, skal skje i henhold til norsk lov, og at terror bekjempes på rettstatens grunn.

Riksadvokaten skal granske Samtidig melder NTB at Riksadvokaten har besluttet å etterforske overvåkingen. Etterforskningsansvaret er imidlertid satt bort til Østfold politidistrikt, trolig av habilitetsårsaker.

Flere sentrale kilder med kunnskap om prosessen i både PST og Oslo-politiet understreker overfor Dagbladet at det er grunn til å tro at ingen av de to instansene visste hva SDU (Surveillance Detection Unit)-gruppa egentlig drev med.

Norsk politi skal ha trodd at de norske USA-lønnede agentene bare holdt oppsyn med den amerikanske ambassaden fra lokalet sitt et steinkast unna, samt konsentrerte seg om sikkerheten rundt ambassaden og ambassadørboligen.

En politikilde sier til Dagbladet at saken oppleves som en tung belastning innad i Oslo-politiet.

- Dette slår tilbake på oss, og er noe vi gjerne skulle vært foruten. Tidligere politifolk bør ikke utfordre gråsonene på denne måten, sier den høyt plasserte kilden.

Ingen kommentar Justisdepartementet ønsker ikke i kveld å uttale seg om de nye opplysningene. De henviser til justisministerens pressemelding.

- Dette endrer ikke på det som er sagt tidligere: Fra departementets side avventer vi en redegjørelse, som vi ønsker skal komme så raskt som mulig. Da vil justisministeren informere Stortinget, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorang til Dagbladet.

Utenriksdepartementet sier at utenriksminister Jonas Gahr Støre er ute på reise, og ikke kommer til å kommentere de nye opplysningene i saken. De vektlegger at dette mer er et anliggende for Justisdepartementet enn for Utenriksdepartementet.

INNRØMMER KJENNSKAP: Johan Fredriksen, stabssjef ved Oslo politidistrikt, bekrefter i kveld offentlig at politidistriktet kjente til den amerikanske overvåkingen. Foto: Heiko Junge/Scanpix
INNRØMMER KJENNSKAP: Johan Fredriksen, stabssjef ved Oslo politidistrikt, bekrefter i kveld offentlig at politidistriktet kjente til den amerikanske overvåkingen. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer