Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-politiet advarer: Svenske tyveri- og ransbander drar på tokt i Norge

- Har trøkk på seg i Sverige og drar heller hit.

RANERE: Fire menn med tilhold i Sverige er dømt for ranet av Sportskafeen på Gjettum. Foto: Politiet
RANERE: Fire menn med tilhold i Sverige er dømt for ranet av Sportskafeen på Gjettum. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag denne uka ble fire unge svenske menn varetektsfengslet, flere av dem er siktet for å ha stått bak fem boliginnbrudd i Oslo i løpet av en uke. Tre av de pågrepne er av somalisk opprinnelse og den siste med opprinnelse fra Irak. Politiet mener dette er en av flere innbrudd- og ransbander som drar på tokt til norske byer fra forstedene i Stockholm og Göteborg, og Oslo-politiet slår nå alarm om utviklingen.

- Vi ser ikke bort fra at de kan stå bak flere grove tjuverier fra Oslo-boliger, sier Ellefsen.

- Vi har sett denne utviklingen med kriminelle som kommer fra Sverige de siste årene og kan trygt si at det fortsetter i år, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved etterretning og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Kjent for politiet i Sverige De fleste svenske statsborgerne som er pågrepet i Oslo har minoritetsbakgrunn. De er ifølge Ellefsen godt kjent av politiet i Sverige.

- Det er mange av dem som har et veldig trøkk på seg fra politiet i Sverige, så da drar de i stedet hit. Det ser heller ikke ut som at de frykter å passere grenseovergangene mellom landene. De er også godt kjent at det er mye rikdom i norske hjem, sier Ellefsen.

- Dette er noe vi virkelig må ta på alvor. Muligens burde det vært sett på grensekontrollen, sier Ellefsen.

Pågrepet på hotellet De fire unge mennene som nå er i varetekt, ble pågrepet da de skulle forlate hotellet de bodde på i Oslo. På rommet fant politiet tjuvgods fra flere leiligheter.

- I januar i år var det litt over 30 boliginnbrudd. Når vi mener disse karene står bak minst fem av dem, sier det seg selv at det er viktig å få stoppet dem så tidlig som mulig.

Banden har brukt en særegen metode på flere av innbruddene, ifølge politiet:

- De har ved flere innbrudd hengt opp tepper foran døren som er brutt opp. Dette så også vi ved flere boliginnbrudd også i fjor sier Ellefsen.

Ran og tjuveri Det er flere andre eksempler på svenskebander som har utført grov kriminalitet i og rundt hovedstaden.

INNBRUDD: De fire svenske statsborgerne fotografert i det de tok seg inn i en boligblokk i Enerhauggaten i Oslo 16. januar i år. Foto: Politiet
INNBRUDD: De fire svenske statsborgerne fotografert i det de tok seg inn i en boligblokk i Enerhauggaten i Oslo 16. januar i år. Foto: Politiet Vis mer

• I 2011 ble en ung jente som jobbet på Sportskafeen på Gjettum ranet med pistol og bundet fast med tape på toalettet av fire gjerningsmenn, som hadde med seg kniv, øks det som ble oppfattet som og en pistol. De fikk med seg kassabeholdningen og en PC. De fire var lenge på frifot, men ble til slutt pågrepet og dømt.  Det viste seg å være to svenske statsborgere, en eks-jugoslav og en med bakgrunn fra Irak, og en armensk statsborger, men også han bosatt i Sverige.

- Vi klarte å spore dem opp i Karlstad i Sverige og de ble pågrepet av politiet der etter anmodning fra oss, sier Ellefsen.

• Etter det brutale ranet av Diamanthuset i Oslo i november 2010, ble også de fire gjerningsmennene pågrepet i Sverige. De var fire chilenske statsborgere, bosatt i Sverige. Fire dager før ranet i Oslo, ranet de også en gullsmed i København.

- De satte kursen mot Sverige med en gang etter ranet, sier Ellefsen.

Stagget Samtidig som det stadig kommer bander som slår til flere steder i løpet av kort tid, har politiet i Oslo lyktes med å stoppe mange av dem.

I 2013 var det 620 grove tjuverier fra boliger i Oslo. Tallene har gått jevnt og trutt ned fra toppåret 2009, da det var 1737. Det tilsier en nedgang på 64 prosent. Nedgangen startet da politiet startet etterretning og vinningsavsnittet på Majorstua politistasjon, som Ellefsen leder.

- Vi jobber målbevisst og kunnskapsbasert, samtidig som vi har svært mange dyktige medarbeider å spille på. De fire unge mennene vi pågrep nylig ble for eksempel tatt etter god politiarbeid på gata, sier Ellefsen.

Han mener deler av suksessen skyldes at politiledelsen ikke har lagt ned prosjektet når resultatene har kommet. Politiet bruker mye krefter på å kartlegge bandene.

- Vi har fokus på hvem de er, hvor de kommer fra, hvor de bor, hvor de henger og hvem de er sammen med, har Ellefsen tidligere sagt til Dagbladet.

POLITIOVERBETJENT: Geir Ellefsen. 
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
POLITIOVERBETJENT: Geir Ellefsen. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

Grenseløs-prosjektet, som jobber mot mobile vinningskriminelle på Østlandet for øvrig, har også opplevd at den målrettede innsatsen har gitt resultater. De ser også at det med ujevne mellomrom kommer bander på raid fra Sverige.

- Vi ser det fra tid til annen, og de kan være ganske slagkraftige. Samtidig er det rumenere og litauere vi ser mest av, sier Morten Stene, som nylig tok over som leder for Grenseløs-gruppa.

Sjokkbrekk Politiet i Sverige har i flere år slitt med et stort antall væpnede ran, ofte begått av unge menn fra forstedene rundt Stockholm og Göteborg.

Eivind Borge, leder av taktisk avdeling i Kripos, sa i fjor at de med bekymring så et økende antall sjokkbrekk, begått av ungdomsgjenger med norsk og svensk opprinnelse.

- Vi har informasjon om at svenske miljøer ser mot Norge, sa Borge.

TJUVGODS: Denne ipaden var blant det mistenkte tjuvgodset politiet fant på de fire mennenes hotellrom. Foto: Politiet
TJUVGODS: Denne ipaden var blant det mistenkte tjuvgodset politiet fant på de fire mennenes hotellrom. Foto: Politiet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!