Oslo-politiet anklages for å diskriminere romfolk

Ifølge rapport.

POLITIET ANKLAGES FOR Å DISKRIMINERE: I en ny rapport anklages Oslo-politiet for å diskriminere romfolk. Her aksjonerer Oslo-politiet mot et hus okkupert av romfolk i april 2013.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
POLITIET ANKLAGES FOR Å DISKRIMINERE: I en ny rapport anklages Oslo-politiet for å diskriminere romfolk. Her aksjonerer Oslo-politiet mot et hus okkupert av romfolk i april 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo opptrer diskriminerende og nedverdigende overfor romfolk og afrikanere som sover ute, ifølge en ny rapport.

Bortvisning ledsages i mange tilfeller av spark, konfiskering av identitetspapirer og rasistiske tilrop, ifølge Nasjonal institusjon for menneskerettigheter, som er et rådgivende organ underlagt Stortinget.

Ifølge rapporten har romfolk og afrikanere dobbelt så høy risiko for å bli bortvist som personer med et europeisk utseende, melder NRK.

- Det er overraskende politiatferd. Det er relativt mange rapporterte tilfeller av både rasistiske kommentarer og til dels overdreven bruk av makt. Det er jo manglende etterlevelse av Norges menneskerettighetsforpliktelser, og det bør være veldig alvorlig, opplyser fungerende direktør i Kristin Høgdahl til NRK.

Det er to år siden Norge innførte soveforbud i alle offentlige sovearealer, grunnet den økende tilstrømningen av tilreisende bostedsløse. Det var Oslo politidistrikt som ba kommunen om å innføre et slikt forbud sommeren 2013.

Oslo-politiet sier at en slik behandling på et generelt grunnlag er uakseptabel, men ønsker ikke å kommentere funnene ytterligere før de har lest rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.