EVAKUERT: Politiet sperret av et stort område etter funn av mystisk gjenstand under en bil ved den amerikanske ambassaden. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
EVAKUERT: Politiet sperret av et stort område etter funn av mystisk gjenstand under en bil ved den amerikanske ambassaden. Foto: Steinar Buholm / DagbladetVis mer

Oslo-politiet gir seg selv klar ståkarakter

Finner svært lite som ikke fungerte etter planen etter at terroralarmen gikk i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fikk utnyttet de ressursene vi hadde tilgjengelig, både våre egne, men også nødetatenes, Forsvarets og kommunens ressurser. Slik vi vurderte behovet og de tiltakene som ble iverksatt, føler jeg at dette fungerte godt etter planene, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet iverksatte en stor evakuering i Oslo sentrum tirsdag. Årsaken var en øvelsesbombe den amerikanske ambassaden hadde glemt å fjerne.

Oslo-politiet evaluerte tirsdag ettermiddag foreløpig innsatsen sin. Riktignok opplevde politiet enkelte mindre «tekniske utfordringer» internt, ifølge Fredriksen.

Ble ikke evakuert Hovedinntrykket er likevel at tiltakene og ressursene som ble satt inn, var riktig dimensjonert, at samarbeid og kommunikasjon med andre etater fungerte bra og at planverket som ble fulgt, fungerte. Politiet har tidligere høstet til dels kraftig kritikk etter 22. juli i fjor på de samme områdene.

- En slik utrykning, hvor store områder blir sperret av og bygninger evakuert, kan kanskje virke skremmende på folk. Men det er klart positivt hvis vår innsats i dag også kan være trygghets- og tillitsskapende, sier Fredriksen.

At enkelte som befant seg i evakueringssonen med radius på 500 meter, ikke fikk beskjed om å evakuere skyldes taktiske vurderinger, blant annet av hvor stor man regner med at eksplosjonen blir og hvilken retning den vil ta, framholder Fredriksen.

Kan ikke sammenlignes med 22/7 Han poengterer imidlertid at enhver sammenligning med 22. juli blir feilslått. Verken åstedet, forløpet eller selve situasjonen har likheter, mener Fredriksen.

FORNØYD: Stabssjef Johan Fredriksen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FORNØYD: Stabssjef Johan Fredriksen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Her hadde vi en mistenkelig gjenstand å forholde oss til, og det var ikke snakk om skadefølge. Vi befinner oss midt i Oslo sentrum, hvor nødetatene befinner seg, og nærheten til Slottet gjør at Garden fikk en sentral rolle. Det er rett og slett en mye enklere setting, sier han.

(NTB)

UNDER BIL: Øvelsesbomben lå under denne bilen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UNDER BIL: Øvelsesbomben lå under denne bilen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer