Varsling

Oslo-politiet granskes

Tidligere statssekretær Pål Lønseth skal nå granske Oslo-politiets behandling av varsleren Lill-Karine Nielsen.

- JUSTISMORD: Lill-Karine Nielsen varslet om det hun mener er justismord. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
- JUSTISMORD: Lill-Karine Nielsen varslet om det hun mener er justismord. Foto: Jacquees Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Dagbladet omtalte problemene politibetjent Lill-Karine Nielsen fikk (krever innlogging), etter at hun varslet om det hun mener er et justismord, har avtroppende visepolitimester Sveinung Sponheim besluttet at saken skal granskes eksternt.

GRANSKER: Tidligere statssekretær Pål Lønseth skal nå granske politiet i Oslo, etter varslling om et justismord. Foto: Espen Røst / Dagbladet
GRANSKER: Tidligere statssekretær Pål Lønseth skal nå granske politiet i Oslo, etter varslling om et justismord. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Sponheim, som håndterer saken fra ledelsen i Oslo politidistrikt, har engasjert revisjonsselskapet PwC ved advokat Pål Lønseth til å granske gjennomføringen av etterforskningen i saken.

Gransker

Lønseth har lang erfaring som statsadvokat, og har vært statssekretær i Justisdepartementet for Arbeiderpartiet. I dag leder han granskningsenheten ved PwC.

Sponheim bekrefter overfor Dagbladet at Oslo politidistrikt har bedt Pål Lønseth og PwC vurdere saken.

BESTILT GRANSKER: Sveinung Sponheim har på vegne av politiet i Oslo bedt Pål Lønseth granske saken..
Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
BESTILT GRANSKER: Sveinung Sponheim har på vegne av politiet i Oslo bedt Pål Lønseth granske saken.. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Lill-Karine Nielsen har lang erfaring fra politiet, og ønsket seg tilbake til etaten, etter å ha videreutdannet seg. Men da det ble kjent at hun hadde varslet - om det hun mener er et justismord - var hun plutselig ikke like ønsket i politiet.

- Justismord

Bedre ble det ikke etter at en politioverbetjent ved Majorstua politistasjon fikk et forelegg fra Riksadvokaten for brudd på taushetsplikten i saken, etter at Nielsen hadde klaget.

Nielsen varslet om det hun mener er mangelfull etterforskning i en kriminalsak, og at en mann - etter hennes oppfatning - har blitt uskyldig dømt. Lill-Karine Nielsen mener politiet ikke har etterforsket saken på en forsvarlig måte.

Forholdet Nielsen har varslet om gjelder hennes samboer. Samboeren er dømt i en sak om familieforhold i både tingretten og lagmannsretten.

- Etter min oppfatning er saken jeg har varslet om et justismord. Derfor varslet jeg. Konsekvensen har blitt at jeg opplever at jeg er uønsket i politiet, sier Lill-Karine Nielsen til Dagbladet.

- Mangelfull etterforskning

Advokat John Christian Elden bistår Lill-Karine Nielsen i varsler-saken.

- Jeg er godt fornøyd med at Oslo politidistrikt nå tar Lill-Karine Nielsens varsling alvorlig. Politiet ber nå om ekstern bistand for å finne ut hva som gikk galt da det ble avsagt en fellende dom, til tross for at etterforskningen var svært mangelfull, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

GODT FORNØYD: Advokat John Christian Elden. er godt fornøyd med at politiet nå har bestilt en uavhengig gransking. Foto: John T. Peersen / Dagbladet
GODT FORNØYD: Advokat John Christian Elden. er godt fornøyd med at politiet nå har bestilt en uavhengig gransking. Foto: John T. Peersen / Dagbladet Vis mer

- Sveinung Sponheim har på vegne av Oslo politidistrikt håndtert dette på en profesjonell måte etter at saken ble offentlig kjent.

- Vi imøteser utfallet av granskningen. Det er tross alt i et rettssamfunn mye verre om en person blir uriktig domfelt, enn om en straffesak blir uriktig henlagt, slik den tidligere varslersaken i Hordaland omhandlet, sier Elden.