- Oslo-politiet kan ha plantet bevis

Professor Ståle Eskeland mener det grunn for å hevde at politiet kan ha plantet bevis for å få Fredrik Fasting Torgersen dømt for drap, mordbrann og voldtektsforsøk i 1958. Dette går fram av en rapport som er sendt Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at Torgersen ble dømt på bakgrunn av flere tekniske bevis og vitneutsagt. Ett av de tekniske bevisene var avføring fra avdøde Rigmor Johnsen (16).

Kort fortalt ble det etter arrestasjonen av Torgersen i Oslo sentrum etter drapet i Skippergata, funnet tekniske spor på en sko han hadde på seg, i en bukselomme og på en fyrstikkeske, ifølge politiet. Sporene viste seg ved laboratorieundersøkelser å være avføring.

16-åringen hadde spist erter og havregryn før hun ble drept. I alle de tre avføringsbeslagene fra Torgersen ble det ifølge laboratorieundersøkelsene funnet nettopp spor av erter og havregryn.

Professor Eskeland, som har engasjert seg sterkt for en gjenopptagelse av Torgersen-saken, har gjennomgått alle sakens dokumenter. Han konkluderer med at det er rimelig tvil for mistanke og en nærliggenede mulighet for at avføring fra offeret eller fra åstedet er påført beslagene, mens de har vært i politiets varetekt.

Eskeland konkluderer etter sin detaljerte gjennomgang med at det såkalte avføringsbeviset nå er uten bevisverdi.

En kjennelse fra lagmannsretten for gjenopptagelse eller ikke kan komme i løpet av sommeren.

Denne kjennelsen blir uansdett påkjært til Høyesterett. Får Torgersen medhold, anker statsadvokat Lars Frønsdal. Taper Torgersen, anker hans forsvarer, advokat Erling Moss.