Oslo-politiet løser bare én av fem saker

Sakene hoper seg opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo politidistrikt oppklarte i fjor kun én av fem forbrytelser, og stadig flere eldre saker hoper seg opp på politijuristenes bord.

Oppklaringsprosenten falt med 1,2 prosentpoeng til 21 prosent i fjor, viser en fersk rapport som Oslo statsadvokatembeter har fått fra Oslo-politiet.

Ved årsskiftet lå politiet dessuten etter med 10 535 restansesaker. Det er nesten 2000 flere enn for to år siden. I samme periode har det skjedd en økning i restansene for eldre saker. For straffesaker eldre enn ett år er restansene nær doblet, fra 581 til 1000.

- Utviklingen går fra vondt til verre hvis det ikke tas nødvendige grep. I fjor sto én av ti juriststillinger ubesatt. Der ligger mye av årsaken, sier leder Jan Olav Frantsvold i Oslo Politiembetsmannsforening til Aftenposten.

Førstestatsadvokat Morten Yggeseth i Oslo statsadvokatembeter er bekymret.

- Dette er uheldig for troverdigheten og tilliten til politiet. Liten oppklaring og treg saksbehandling har betydning for rettssikkerheten. Det er viktig at straffereaksjonen kommer raskt, både av hensyn til offeret og den skyldige. Det gjelder også henleggelser. Vi er i dialog med politimesteren, som tidligere har oppgitt at situasjonen skyldes ressursproblemer, sier Yggeseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer