BRANT: 159 mennesker omkom i brannen. Foto: Per Løchen / SCANPIX
BRANT: 159 mennesker omkom i brannen. Foto: Per Løchen / SCANPIXVis mer

Oslo-politiet møter «Scandinavian Star»-panelet

Politiet i Oslo har bestemt seg for å gjennomgå nye opplysninger om brannen på «Scandinavian Star».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Møtet holdes i Oslo på fredag.
Både politimester Hans Sverre Sjøvold og visepolitimester Hans Halvorsen møter representanter for det selvoppnevnte ekspertpanelet og stiftelsen Etterforskning av mordbrannen på «Scandinavian Star».

Glad
-Dette tolker vi som utrolig positivt, sier nestleder Terje Bergsvåg i stiftelsen .

Intern drøfting
Allerede fredag kveld i forrige uke tok politimester Sjøvoll kontakt med ekspertpanelet. Det ble imidlertid ikke avtalt noe konkret tidspunkt for et eventuelt møte. I løpet av helgen har Oslo-politiets offisielle holdning vært at saken først møtte drøftes internt.

Snudde
Senest i formiddag ble det fra presseavdelingen uttalte at avgjørelsen om et eventuelt møte ville bli tatt i morgen eller torsdag.
Allerede ved 16-tiden fikk imidlertid ekspertpanelet melding om at politiet ville møte ekspertgruppen fredag.

- Vi har invitert ledelsen i stiftelsen til et møte fredag klokka 13.00. Det blir et dialogmøte der vi ber om å bli orientert om eventuelle nye funn. Vi regner med å få en orientering fra dem, så får vi ta det derfra, sier pressesjef Unni Grøndal.

Lang kamp
Beslutningen hilses med glede av ekspertpanelet. Terje Bergsvåg har i en årrekke arbeidet for å belyse saken og få i stand ny etterforskning.

Han har blant annet hatt møter med justisministrene Odd Einar Dørum og Kjell Storberget. Men ingen har fattet nevneverdig interesse for å se på saken på nytt.

Optimist
Bergsvåg sier at saken aldri har gått fortere enn nå.
-Vi har opplevd det som å rulle en snøball oppover. Nå er vi over kulen og på vei nedover unnarennet, forklarer Bergsvåg.

Han tviler på at Oslo-politiet fortsatt vil hevde at det var den omkomne hjelpemannen på lastebil, Erik Mørk Andersen, som sto bak brannene på .

-Feil mann
Det var Mørk Andersen som i 1991 ble utpekt som gjerningsmann av såvel fungerende riksadvokat Tor-Aksel Busch og Oslos politimester Willy Haugli.

Nye analyser og opplysninger viser at Mørk Andersen døde i den første store brannen på . Etter dette tidspunktet oppsto ytterligere tre større branner på skipet, den ene av dem etter at passasjerfergen var tauet inn til Lysekil i Sverige.

Da hadde Mørk Andersen vært død i nesten ett døgn.

-Ikke oppklart
-På bakgrunn av det omfattende nye materialet er så omfattende at sjansen er mikroskopisk for at Oslo-politiet fortsatt mener at det var Mørk Andersen som sto bak, sier Terje Bergsvåg.

-Dermed står man igjen med en uoppklart sak, konkluderer Bergsvåg.

-Verken norske, svenske eller danske myndigheter kan være bekjent av at Nord-Europas største massemord siden krigen forblir uoppklart, sier han.

-Nye bevis overalt Han poengterer at ekspertgruppen mener å ha avdekket både motiv og hendelseforløp.
-Det ligger bevis overalt som lyser rødt over hele båten. Jeg har tillit til at det vil skje en ny undersøkelse når saken blir sett på av friske, nye øyne, sier Bergsvåg.

Han mener det er viktig at saken blir vurdert av personer som ikke tidligere har vært inne i saken.
-Det er åpenbart prestisje ute og går, sier han.

GJENNOMBRUDD: Nestleder Terje Bergsvåg i stiftelsen  er glad for at politiet omsider er villig til se på de nye opplysningene. Foto: Eivind Pedersen
GJENNOMBRUDD: Nestleder Terje Bergsvåg i stiftelsen er glad for at politiet omsider er villig til se på de nye opplysningene. Foto: Eivind Pedersen Vis mer