Oslo-politiet slår til mot verstingene

De kriminelle verstingene vil få det tøft i tiden som kommer, varsler Oslo-politiet. - Vi tar sikte på å få vesentlig flere varetektsfengslet, sier kriminalsjef Roger Andresen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målet er en tryggere by, sier Andresen. Han konstaterer at kriminelle som kontinuerlig begår lovbrudd og får mange saker pådømt på én gang, får mildere straff enn det hyppigere pådømmelser av færre forhold ville gitt.

Ved å øke antall varetektsfengslinger ønsker Andresen å få slutt på rabattordningen og samtidig gjøre Oslo til en tryggere by for folk flest.

Flere i fengsel

- Vår policy på dette området er helt krystallklar: Når vilkårene for varetektsfengsling er til stede i gjentakelsessaker, skal vedkommende framstilles for fengsling - og som hovedregel holdes i varetekt helt fram til dom er falt og soning kan starte, sier kriminalsjefen .

Andresen forteller at en gjenganger nå er definert som en person som har mer enn fem uoppgjorte forbrytelser. Dette er personer som politiet heretter vil ha i varetekt.

- Slike personer vil fortsette erfaringsmessig ufortrødent med sin kriminalitet helt til politiet sier stopp ved å begjære varetekt, sier Roger Andresen.

Tryggere by

- Bruk av varetekt, som dere nå vil benytte langt oftere, er et kontroversielt tema?

- Det er grunn til å minne om at ordningen med varetekt ikke er innstiftet for dem som begår kriminelle handlinger. Vår absolutt viktigste oppdragsgiver er den store majoriteten av Oslos befolkning, som ikke begår kriminalitet og som ønsker seg en tryggere by i form av mindre vold, ran og tyverier, sier Andresen.

- Det beste virkemidlet vi har når en forbrytelse først har skjedd, er å gripe fatt i gjengangerne så tidlig som mulig gjennom bruk av varetekt, sier Andresen