Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-politiet til konspirasjonsteoretiker: - Vi har IKKE tapt byen vår

Svarte på Twitter.

SVARTE:  Oslopolitiet sendte ut Twitter-melding for å korrigere fakta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix og skjermdump fra Twitter.
SVARTE: Oslopolitiet sendte ut Twitter-melding for å korrigere fakta. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix og skjermdump fra Twitter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En artikkel om at Oslo-politiet har mistet kontrollen over byen, og særlig Grønland, har blitt skrevet og delt rundt av konspiratoriske nettsteder i flere år. 4. januar tvitret skribenten Pamela Geller samme artikkel fra sin Twitter-konto.

Pamela Geller er blant annet kjent som et av Breiviks forbilder og er også stifteren av Stopp islamiseringen av Amerika (sammen med Robert Spencer).Artikkelen hun publiserte heter «Norge: Oslo-politiet: «Vi har tapt byen»: «Grønland er mer muslimsk enn Marokko». Kildene er Aftenposten-artikler fra 2010 og 2011 og er publisert på det konspiratoriske nettstedet Prison Planet, som kjennetegnes av artikler preget av frykt for at globale makteliter vil innordne USA i et verdensdiktatur. Teksten er for øvrig omtrent en kopi av noe Fjordman skrev på Gates of Vienna i 2011.

Mindre kriminalitet Sitatene er korrekte, men Oslo-politiet svarer Geller på Twitter at kriminaliteten har sunket siden 2011:

«Oslo-politiet har IKKE tapt byen vår. Vi er langt unna et «apokalyptisk nivå av vold». Det gjelder også den vitale bydelen Grønland. Siden 2011 har tallet på anmeldte ran og voldtekter sunket med henholdsvis rundt 50 og 20 prosent for Grønlandsområdet. Oslo politidistrikt er stolte av den gode jobben som vår mangfoldige stab gir til Oslos befolkning. Et godt samarbeid med sivilsamfunnet muliggjør dette.»

Ville bruke samme arena Visepolitimester i Oslo, Sveinung Sponheim, forteller at de både gir og fanger opp opplysninger på Twitter.


- Nå sto det noe om oss, og det var interesse for det. Da ville vi bruke samme arena for å fortelle utviklingen til i dag, som har vært positiv siden 2011. Selv om det var mer vold og voldtekter i byen var det dessuten ikke i «apokalyptiske mengder».

- Men det står at en politibetjent uttalte at dere hadde tapt byen?- Det var nok en vakt som vel ikke hadde oversikt over hele byen, men gjenga egen opplevelse. Men vi har fem stasjoner og en del patruljer. Og så er det tatt ut av en sammenheng, sier han, og påpeker konteksten:

- Dette kom kort etter det var en del overfallsvoldtekter, men situasjonen har blitt bedre med de tiltakene vi innførte.

Samarbeidet med sivilsamfunn og politikere Han peker på initiativene fra Natteravner og vanlige folk som gikk ute om natta for å markere at byen var deres, samt tiltak fra politikere. Barneransbølgen ble også taklet av flere instanser:- Vi hadde et godt samarbeid med skole, barnevern og foreldre, sier Sponheim.

Tweeten til Geller sendte de for å korrigere med fakta, som han sier.

NEDGANG FRA TO SISTE ÅR:  Voldsanmeldelsene økte fra 2005 til 2013, men i 2014 gikk den ned. Folketallet har økt i samme periode. Kilde: Politiet
NEDGANG FRA TO SISTE ÅR: Voldsanmeldelsene økte fra 2005 til 2013, men i 2014 gikk den ned. Folketallet har økt i samme periode. Kilde: Politiet Vis mer

- Vi ville ikke at det skulle bli stående uimotsagt. Dette er en ny arena for oss, men et sted vi kan få ut budskapet. Og tilbakemeldingene har vært veldig positive!

Nedgang til 2014 I statistikken over anmeldelser i hele Oslo i 2014, skriver politiet: «Kriminalitetstypen vold dekker både fysisk vold og trusler, og viste samlet sett en nedgang på - 6,3 prosent fra 2013 til 2014. Fysisk vold hadde en nedgang på ti prosent, det vil si 291 færre anmeldelser.

Mens vold i nære relasjoner økte med 8,6 prosent, var det nedgang i seksualforbrytelser: 105 færre anmeldelser (-16,6 %) sammenliknet med 2013. Det var samlet sett en nedgang på - 9,5 % for voldtekt og forsøk på voldtekt. Det ble anmeldt 174 voldtekter og 25 voldtektsforsøk i 2014, mot henholdsvis 196 og 24 i 2013.

TOTALT I OSLO:  Antall forbrytelser totalt har også gått ned de to siste åra. Kilde: Statistisk sentralbyrå
TOTALT I OSLO: Antall forbrytelser totalt har også gått ned de to siste åra. Kilde: Statistisk sentralbyrå Vis mer
I LANDET TOTALT:  Lilla felt viser voldskriminalitet per 1000 innbygger. Kilde: Statistisk sentralbyrå
I LANDET TOTALT: Lilla felt viser voldskriminalitet per 1000 innbygger. Kilde: Statistisk sentralbyrå Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media