<strong>SOVER UTE:</strong> Også om vinteren sover en rekke personer utendørs i Oslo. Her fra en av nedgangene til Stortinget T-banestasjon. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
SOVER UTE: Også om vinteren sover en rekke personer utendørs i Oslo. Her fra en av nedgangene til Stortinget T-banestasjon. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET Vis mer

Oslo-politiet vil innføre soveforbud

Vil totalforby all utendørs overnatting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo ønsker å totalforby all utendørs overnatting i hovedstaden. Denne måneden skal byrådet ta stilling til forslaget om å endre politivedtektene.

Politiets umiddelbare ønske om å endre politivedtektene henger sammen med det store antallet tiggere som i fjor sommer slo leir flere steder i byen.

Det er ikke politisk flertall for å forby tigging, og politiet mener derfor at problemet i stedet kan bekjempes ved å forby all overnatting utendørs i tettbygde deler av hovedstaden, skriver Dagsavisen.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt forteller hvordan situasjonen var i fjor sommer.

- Folk i boligområdene følte seg utrygge og turte ikke sende barna sine ut eller gå forbi. Fortauene var ofte sperret av mennesker og eiendeler. Vi fikk klager på forsøpling, lukt, unevnelige ting som at folk gjorde sitt fornødne på gaten. 17-18 biler kunne stå parkert på ett sted i lange perioder. Mange overnattet sammen i bilene og lempet det som var inni ut på fortauene. Klær kunne henge til tørk overalt, sier Andresen.

Selv om politiets ønske først og fremst ser ut til å være rettet mot utenlandske tiggere, mener flere organisasjoner at andre sårbare grupper vil få problemer hvis byrådet gir grønt lys for å endre politivedtektene.

- Fattige uten sted å bo opplever allerede å bli ydmyket og jagd når de prøver å få noen timers søvn, skriver generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon i en høringsuttalelse.

Rusavhengige frykter også hva som kan skje hvis det blir forbudt å sove utendørs. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) vil vente med å tilkjennegi sitt syn på saken til saken blir fremmet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer