ÅPEN DIALOG: Politiinspektør Einar H. Aas sier til Dagbladet at Dialoggruppa i Oslo-politiet holder kontakt med ulike politiske miljøene uten å bruke hemmelige informanter. 
FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
ÅPEN DIALOG: Politiinspektør Einar H. Aas sier til Dagbladet at Dialoggruppa i Oslo-politiet holder kontakt med ulike politiske miljøene uten å bruke hemmelige informanter. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADETVis mer

Oslo-politiet ville ikke bruke Høibø som informant

PSTs informant ble ikke ansett som troverdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har både PST og deres tidligere informant og infiltrator Christian Høibø (32) fortalt om hvordan PST i ti år har jobbet for å kartlegge norsk venstreside i forkant av store og små demonstrasjoner i Norge og utlandet.

Høibø skal særlig ha vært nyttig i forkant av politisk toppmøter.

Informasjonen skal blant annet ha blitt brukt til å prioritere politiressurser og avverge demonstrasjoner som PST fryktet ble voldelige.

Utsatt i Oslo De siste ti åra har Oslo vært vertsby for en rekke toppmøter og høyprofilerte arrangementer. Blant dem finner man tildelingen av Nobels fredspris til Barack Obama i 2009 og til EU i fjor.

I tillegg avholdes det en rekke små og store demonstrasjoner hvert år, ofte mot utenlandske ambassader, der Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet har ansvar for å sikre orden i bybildet.

Ikke brukt PST-informanten Christian Høibø (32) har ikke vært interessant for Oslo-politiet med sikte på å kartlegge venstre- eller høyresidens aktiviteter under slike arrangementer, får Dagbladet opplyst fra flere hold.

- Det er ingen hemmelighet at Oslo-politiet har en gruppe som jobber med å forebygge voldsbruk blant og mellom aktivister. Og vi har tatt et bevisst valg ved at vi unngår å ha såkalte hemmelige informanter, sier politiinspektør Einar Aas til Dagbladet.

Politi-avdelingen Aas sikter heter Dialoggruppa. Avdelingen jobber med å hindre opptøyer og slagsmål på gatenivå i Oslo og har en åpen linje med ulike politiske miljøer som markerer seg offentlig i byen.

Aas vil ikke kommentere enkelt-kontakter de har i de politiske miljøene på de ytre fløyene.

Brennpunkt-dokumentaren tirsdag forteller om hvordan Høibø har medvirket aktivt til mange opptøyer i Oslo, samtidig som han var hemmelig informant hos PST.

- Vi kommenterer aldri vår bruk av enkeltinformanter, men vi satser altså på en åpen dialog med åpne kilde. Et slikt hemmelig kildeforhold står i strid med den linjen vi har ført, utdyper Aas.

- Ikke troverdig Dagbladet erfarer fra flere hold at PSTs informant og infiltratør gjennom ti år er ansett som «ikke troverdig» i Oslo-politiet.

Årsaken skal være at Høibø skal ha gitt uriktige opplysninger ved flere anledninger, i tillegg til å begå flere lovbrudd.

Høibø er dømt for å ha kastet stein mot Oslo-politiet under en demonstrasjon i 2003. Oslo-politiet avdekket på et senere tidspunkt brannbomber. såkalte Molotov-cocktails, under ransaking av en bopel i Oslo sentrum der Høibø oppholdt seg.

I AKSJON: Her er Christian Høibø i aksjon i Molde under Israels statsminister Ariel Sharons besøki 2003. På dette tidspunktet var Høibø informant or PST. Høibø var aktiv under demonstrasjonen og uttalte seg flittig til media, deriblant Dagbladet, under falsk navn, "Kristoffer Alexander". Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
I AKSJON: Her er Christian Høibø i aksjon i Molde under Israels statsminister Ariel Sharons besøki 2003. På dette tidspunktet var Høibø informant or PST. Høibø var aktiv under demonstrasjonen og uttalte seg flittig til media, deriblant Dagbladet, under falsk navn, "Kristoffer Alexander". Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Etter avsluttet etterforskning fikk Høibø en påtaleunnlatelse. En påtaleunnlatelse betyr at politiadvokaten anser at alle vilkår for at en person kan dømmes for forholdet er oppfylt, men likevel lar være å ta fremme sttraffesak og tiltale..

- Jeg har hatt forholdsvis frie rammer når det gjaldt å identifisere en trussel, og veien har blitt litt til mens jeg har gått. Nøyaktig hva PST gir direktiver om, skal de imidlertid få kommentere selv, har Høibø uttalt til Dagbladet.

Han hevdet i går overfor avisa Klassekampen at PST ga ham beskjed om at de hadde sørget for påtaleunnlatelsen for brannbombene han etterforsket for.

Må vinne tillit I elleve år har Oslo politidistrikt jobbet for å fremme dialog i arbeidet med å hindre voldelige demonstrasjoner i enkelte miljøer, skriver Klassekampen.

Etter Brennpunkt-dokumentaren der PST-infiltratør Christian Høibø sto fram, skal det ha blitt drevet aktiv brannslokking for å beholde tilliten i flere aktivistmiljøer, deriblant Blitz.

Det er ifølge avisa ikke første gangen politiet må rydde opp etter PST.

Les mer om PST-spionen