SLIPPER TRØNDELAG: Mulla Krekar må likevel ikke til Kyrksæterøra, har lagmannsretten bestemt.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SLIPPER TRØNDELAG: Mulla Krekar må likevel ikke til Kyrksæterøra, har lagmannsretten bestemt. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Oslo-politiet vurderer å anke Krekar-kjennelse

Mullaen trenger ikke å dra til Kyrksæterøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-politiet mener instruksen om å tvangsflytte mulla Krekar er lovlig. De vil nå vurdere om Borgarting lagmannsretts kjennelse om å oppheve vedtaket, skal ankes til Høyesterett.

- Vi er uenige med lagsmannsretten i at dette er en ulovlig instruks, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding fredag.

Lagmannsretten har kommet fram til at Krekar ikke kan flyttes til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Retten opphevet fredag ettermiddag politiets vedtak om tvangsbosetting.

I kjennelsen kommer retten med kraftig kritikk av Justisdepartementet for urettmessig å ha gitt politiet instrukser om tvangsflytting av Krekar.

- Generell instruks Politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt sier instruksen ikke var ment å bare å gjelde Krekar.

- Vi mener for det første at instruksen er generell, og at den sånn sett er lovlig, den gjelder flere personer og er ikke rettet mot ett enkelt tilfelle, sier han til VG.

Rødås avviser at Oslo-politiet ble påvirket av Justisdepartementets instrukser, slik lagmannsretten konkluderer med.

- Dette er en politifaglig vurdering som vi uansett hadde kommet fram til, sier han til avisen.

Til NRK sier han at politiet i løpet av helgen vil vurdere om lagmannsrettens kjennelse skal ankes til Høyesterett.

Liten betydning Krekar sitter nå i varetekt i Kongsvinger fengsel mens han etterforskes for å ha framsatt nye trusler. Rødås sier til Aftenposten at politiet tar sikte på å holde ham fengslet fram til hovedforhandling i saken kommer opp for Oslo tingrett før sommeren.

Politiets ordre om at Krekar skal flytte til Kyrksæterøra er bare gyldig fram til 31. desember. Dersom han blir domfelt for de nye truslene, blir dommen neppe ferdig sonet i løpet av året. Lagmannsrettens avgjørelse har dermed liten praktisk betydning.

- Vi mener fortsatt at Krekar representerer en fare for rikets sikkerhet og bør flyttes ut av Oslo. Politiets beslutning er fattet på et solid grunnlag. Lagmannsretten har ikke vurdert dette grunnlaget, skriver politiet i pressemeldingen.

(NTB)