Oslo politiforening har eksistert i 120 år. I kveld fikk de sin første kvinnelige leder

- Det var kanskje på tide, sier Kristin Aga.

FØRSTE KVINNELIGE LEDER: Politioverbetjent Kristin Aga ble i kveld valgt til ny leder for Oslo politiforening. Hun er første kvinne i lederrollen i løpet av foreningens 120 år gamle historie. Foto: Lars Eivind Bones
FØRSTE KVINNELIGE LEDER: Politioverbetjent Kristin Aga ble i kveld valgt til ny leder for Oslo politiforening. Hun er første kvinne i lederrollen i løpet av foreningens 120 år gamle historie. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld hadde Oslo politiforening årsmøte. Der ble Kristin Aga formelt valgt inn som leder for Oslo politiforening og deres 2700 medlemmer.

Hun har fungert som leder for Oslo-politiets ansatte siden Sigve Bolstad ble forbundsleder for Politiets Fellesforbund i fjor.
Aga jobber til vanlig som politioverbetjent ved voldsavsnittet og har jobbet i Follo politidistrikt og Kripos siden hun gikk ut av politihøyskolen i 1998. Aga er første kvinnelige leder i Oslo politiforening.

- Oslo politiforening har eksistert i 120 år i år, så det var kanskje på tide? Årsmøtet var i alle fall enige i det. Når det er sagt håper jeg at jeg ble valgt til leder på bakgrunn av kvalifikasjoner og ikke mitt kjønn, men det er hyggelig å være kvinne i tillegg. Jeg blir stolt og ydmyk av å få være leder for Oslo politiforening, sier Aga til Dagbladet i kveld.

- For politisk styrt Hun sier hun vil kjempe for bedre lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte i politiet.

- Vi trenger de riktige verktøyene for å kunne gjøre en best mulig jobb. For det er så enkelt: Vi ønsker å gjøre en god jobb og da trenger vi gode verktøy som for eksempel oppdatert IKT og nok ressurser, sier hun.

Hun mener Oslo politidistrikt skal dyrke innsatsen på hverdagskriminalitet.

- Det viser seg at når det satses på et område så kommer resultatene, men samtidig går det ut over noe annet. For eksempel har innsatsen som er lagt ned av Etterretning og Vinningsavsnittet på Majorstua politistasjon ført til en nedgang i antallet innbrudd i villaer og leiligheter, men samtidig har de fått færre folk til å jobbe med forebygging, sier hun, som sier at i en ideell verden skal politiet kunne håndtere alle områder samtidig.

- Men det er en naiv tanke. Jeg er opptatt av at ledelsen i Oslo-politiet skal få lov til å bestemme distriktets prioriteringer. Jeg opplever at for mye er politisk styrt. Politikerne skal få si sitt, men politimesteren må få bestemme prioriteringer der det er behov, sier Aga.

Hun sier hun opplever at det ofte kommer politiske styringer når mediene har hatt fokus på et spesielt kriminalitetsbilde.

- Det blir til tider litt hopp og sprett i prioriteringene. Vi har tro på langsiktige prioriteringer og prosjekter, sier hun.

- Noen ledere burde ikke vært ledere En annen ting Aga ønsker fokus på er lederne i politidistriktet.

- Vi må bli flinkere til å utstyre lederne med riktige verktøy. Å være leder er et fag. Vi har mange dyktige leder i Oslo politidistrikt, men noen ledere burde ikke vært ledere, sier hun.

Hvem mener du da?

- Navn kommer jeg ikke til å gå ut med, sier den nyvalgte lederen.

- Naturlig at kolleger avhøres Aga ble valgt til leder i et politidistrikt det er rettet et ekstra stort fokus på fra mediene om dagen. Den profilerte politioverbetjenten Eirik Jensen (56) er siktet for grov korrupsjon etter at han skal ha hjulpet «hasj-investoren» Gjermund Erik Cappelen (47) med å innføre 20 tonn hasj til Norge over flere år, ifølge Cappelens egen versjon. Eirik Jensen nekter straffskyld.

- Som fagforening er vi opptatt av å ivareta interessene til våre medlemmer, både de som er dirkete berørt og alle andre, sier Aga, som mener han ikke burde vært identifisert med navn og bilde tidlig i saken.

- Den samme rettssikkerheten gjelder også for polititjenstemenn- og kvinner som alle andre. Og det er viktig å huske på at man er uskyldig til det motsatte er bevist, sier Aga.

Hun mener det er helt naturlig at flere kolleger i Oslo politidistrikt nå blir innkalt til avhør av Spesialenheten for politisaker som leder etterforskningen mot polititoppen.

- Det er blant annet slik en etterforskning gjennomføres, sier hun.