ANGREPET: Ap-politiker Abdullah Alsabeehg.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ANGREPET: Ap-politiker Abdullah Alsabeehg. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Oslo-politiker angrepet inne i rådhuset

- Utrolig ubehagelig, forteller møtekollega Geir Kvarme.

Abdullah Alsabeehg, som sitter i bystyret i Oslo for Ap, ble tidligere i høst først utsatt for grov rasisme, for deretter å bli angrepet, av en mann han var i møte med inne i rådhuset. Det kommer fram i Dagsavisen.

- Han var svært truende. Men det skal ikke hindre meg i å utføre oppgaven som folkevalgt, sier Alsabeehg til Dagbladet.

Han legger til:

- Ingen folkevalgte skal oppleve at noen løper truende etter dem. Rådhuset er byens demokratiske verksted og skal være et trygt sted for alle.

«Nå er jeg ferdig»

Mannen ble oppfattet som truende også av andre politikere til stede, blant dem Høyre-representant og skuespiller Geir Kvarme.

- Det var utrolig ubehagelig. På et tidspunkt tenkte jeg: «Nå er jeg ferdig», sier Kvarme til Dagbladet.

BLE REDD: Høyre-politiker og skuespiller Geir Kvarme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BLE REDD: Høyre-politiker og skuespiller Geir Kvarme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Høyre-politikeren er kritisk til at mannen ble sluppet inn på tross av tidligere episoder med ham på rådhuset, og varsler at han nå vil ta opp saken med byggets forvaltning.

- Når rådhuset har en historie med ham, skal vi som politikere ha den informasjonen, sier han.

Etter hva Dagbladet skjønner, vil episoden, som utspilte seg 1. oktober, nå bli anmeldt.

Snakket om svin

Under møtet med komiteen gjorde mannen seg raskt bemerket, ved å henge seg opp i Alsabeehg, den eneste til stede med mørk hudfarge. Kvarme forteller til Dagsavisen at han snakket mye om grisemat, svin og bacon, og om å dyrke det norske. I tillegg omtalte han verdenskulturfestivalen Mela som «negerfestivalen».

- Etter hvert begynte han å beskytte seg fra å se på Abdullah, ved å holde en laptop mellom dem, sier Høyre-politikeren til avisa.

Til slutt ble møtet så ubehagelig at møteleder Eivor Evenrud (R) forsøkte å runde av. Men da skremte mannen deltakerne ved å stikke hånda ned i en ryggsekk, som av enkelte ble tolket som om han grep etter et våpen. I tillegg løftet han et glass som for å skulle kaste det på Alsabeehg.

Opptrinnet toppet seg med at mannen begynte å løpe rundt bordet. Dette ble oppfattet som et angrep på Ap-politikeren, som raskt ble geleidet ut av møterommet. Mannen ble håndtert av rådhusets sikkerhetsvakter og bortvist.

«NEGERFESTIVALEN»: Mannen kalte Melafestivalen, som hvert år avholdes på Rådhusplassen, for «negerfestivalen» under møtet med kulturkomiteen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
«NEGERFESTIVALEN»: Mannen kalte Melafestivalen, som hvert år avholdes på Rådhusplassen, for «negerfestivalen» under møtet med kulturkomiteen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Bortvist tidligere

Episoden er utførlig beskrevet i to forskjellige rapporter fra henholdsvis administrasjonen og møteleder Evenrud. Det viser seg at mannen tidligere på dagen, lenge før møtet, hadde blitt bortvist på grunn av truende oppførsel. Han hadde vist fingeren til en sikkerhetsbetjent og ropt «satan».

Likevel fikk han altså delta på møtet med Oslo-politikerne seinere på dagen.

- Det er vanskelig å svare annet enn at det er gjort noen vurderinger. Generelt skal det mye til for å avvise folk, sier Marit Jansen, rådhusforvalter og ansvarlig for sikkerheten, til Dagsavisen.

Hun legger til at rådhuset nå går igjennom rutinene sine, men understreker at bystyret selv ønsker at disse møtene skal være åpne.

Høyre-politiker Kvarme understreker at også han mener politikere i Oslo skal være tilgjengelige for publikum.

- Vi skal ikke trenge å sperres inne bak sikkerhetsgjerder. Men vi burde hatt informasjonen om mannen på forhånd, sier han til Dagbladet.