Oslo-politiker talte mot diktator

Tolv tusen demonstranter voktes av store politistyrker i Minsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINSK/OSLO (Dagbladet.no): Oslo Venstres leder Ola Elvestuen holdt i kveld appell foran de 12-14000 demonstrantene i Minsk.

- Jeg skal hilse fra det norske Venstre. Vi ønsker å fortelle dere at dette er en kamp for demokrati i hele Europa. Dere har støtte fra hele Europa og Norge. Alle demokrater i verden støtter dere og følger deres kamp. Fortsett å kjemp! Hviterussland vil bli fritt!, sa Elvestuen på scenen på Oktoberplassen.

Venstre-lederen fikk stor applaus og tilrop fra mengden.

- Det var spesielt å stå der oppe, sier Elvestuen til Dagbladet.no på telefon fra Minsk.

Han er i Hviterussland for å observere valget.

- Det viktigste med appellen var å fortelle folket her at vi ser dem og at kampen de kjemper er en felles kamp for Europa, sier Elvestuen.

Han bekrefter at det er en anspent stemning i byen.

- Det er mer spent i dag enn i går. Det er veldig mye politi her på plassen og i gatene rundt. Det er umulig å spå hva som vil skje utover kvelden.

RØD-HVIT REVOLUSJON: Opposisjonen har hevet det originale hviterussiske flagget, som nå er forbudt av regimet i landet. Foto: Scanpix
RØD-HVIT REVOLUSJON: Opposisjonen har hevet det originale hviterussiske flagget, som nå er forbudt av regimet i landet. Foto: Scanpix Vis mer

Udemokratisk valg

12-14.000 mennesker er nå samlet på Oktober-plassen i Minsk, og det strømmer stadig flere folk til. Rundt 300 meter fra boligen til president Alexander Lukashenko roper opposisjonen slagord og krever hans avgang.

Lukashenko ble gjenvalgt som president i går med 82,6 prosent av stemmene. Observatører fra OSSE har allerede dømt valget som ugyldig og både USA og EU har varslet sanksjoner mot landet, som mange kaller Europas siste diktatur.

Opposisjonens hovedkandidat Aleksandr Milinkevich, har nettopp holdt appell foran demonstrantene. Mange fryktet han ville forsvinne etter valget. At han fortsatt er med er et godt tegn for opposisjonen og er med på å styrke motstanden mot presidenten. Seint i kveld gikk Milinkevich igjen på talerstolen og advarte folk mot å gå hjem alene fordi de da vil bli arrestert.

Frykter politiet

Generalsekretæren i den norske Helsingforskomitéen, Bjørn Engesland er på Oktoberplassen sammen med Dagbladet.nos journalist.

- Det er en annen stemning her enn i går. Det er veldig mye uniformert politi på plass og i tillegg mange sivile politimenn tilstede. Jeg frykter at regimet kommer til å stoppe dette i løpet av kvelden ved at politiet slår til og bruker makt mot demonstrantene, sier Engelsland til Dagbladet.no.

Politiet har sperret av et område ovenfor plassen, der de i går lot folk bevege seg fritt.

- Vi har fått beskjed om at det står 40-50 busser med politifolk i bakgatene, klare til å rykke inn til plassen, sier Engesland.

KGB har tidligere varslet at alle demonstranter vil bli behandlet som terrorister. Men foreløpig forholder politiet seg rolig.

Vil mot Europa

Opposisjonen har også i dag heist det originale hviterussiske flagget, som er forbudt av regimet og EU-flagget. De ønsker å markere at de vil at landet skal bli et demokrati og bevege seg i retning av Europa og EU, slik som Ukraina har gjort.

Demonstranten er bedre organisert i dag enn i går. Det er rigget opp et høyttaleranlegg som spiller gamle hviterussiske sanger og det skal settes opp telt for å få en permanent base på plassen, inspirert av opposisjonen i Ukraina under den oransje revolusjonen i 2004.

Dagbladet.nos journalist forteller at alle slags mennesker har møtt opp, studenter, gamle damer og forretningsfolk i dress samles på Oktoberplassen.

UNG OG GAMMEL: Alle samfunnslag står sammen på Oktoberplassen.
OPPOSISJONSLEDER: Alexander Milinkevich får gode råd av sin kone Inna Kuley.
HOLDT TALE:</B> Ola Elvestuen fra Oslo Venstre holdt i kveld tale for demomstrantene i Minsk. Her er han avbildet under en demonstrasjon i desember 2004 mot ny amerikansk ambassade i Husebyskogen utenfor Oslo.