- KAN FÅ KONSEKVENSER FOR SELSKAPENE: Underbetaling av sykepleierne i anbudsutsatte selskaper kan føre til at disse bedriftene droppes i videre anbudsrunder, sier nestleder i Arbeiderpartiets gruppe, Nina Bachke.
Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
- KAN FÅ KONSEKVENSER FOR SELSKAPENE: Underbetaling av sykepleierne i anbudsutsatte selskaper kan føre til at disse bedriftene droppes i videre anbudsrunder, sier nestleder i Arbeiderpartiets gruppe, Nina Bachke. Foto: NINA HANSEN/DagbladetVis mer

Oslo-politikere vil granske lønnsdumping mot sykepleiere

Etter avsløringer under sykepleierstreiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Flere partier krever nå gransking og gjennomgang av lønninger til sykepleiere som jobber ved anbudsutsatte sykehjem i Oslo.

- Vi må gå gjennom lønns- og arbeidsvilkår og få på bordet hva som har skjedd i de tilfellene kontraktene mellom Oslo kommune og de private firmaene ikke er fulgt, sier nestleder i helse- og sosialkomiteen, Nina Bachke (Ap) til Dagbladet.

Mistanken om at mange sykepleiere har lønninger som ligger kraftig under kommunens egne lønnsnivåer, dukket opp da 44 stykker leverte inn lønnsslipper til Sykepleierforbundet (NSF) da de ble tatt ut i streik.

- Det spørs om vi ønsker at selskapene sykepleierne har jobbet ved skal drive sykehjem i framtida, sier Bachke.

SV støtter jusprofessor Henning Jakhelln krav om en granskning.

Kommune- revisjonen - Å gi sykepleierne som jobber ved sykehjem på anbud lønn under kommunes egen minstelønn, er klart i strid med regelverket. Med det som står i Dagbladet kommer dette fram svart på hvitt, sier Knut Even Lindsjørn (SV), som leder partiets bystyregruppe i Oslo.

Så langt er det avdekket at blant annet en sykepleier med 13 års ansiennitet ved Paulus sykehjem tjener 53 000 under Oslo kommunes egen minstelønn.

NSF hevder lønnsdumping omfatter flere ansatte ved sykehjem som driftes av private selskaper.

- FLERE SYKEPLEIERE UNDER MINSTELØNN: Sykepleierforbundet mener medlemmer jobber under minstelønn på flere av Oslos sykehjem.
- FLERE SYKEPLEIERE UNDER MINSTELØNN: Sykepleierforbundet mener medlemmer jobber under minstelønn på flere av Oslos sykehjem. Vis mer

- Dette viser at vi må gå inn og se på enkeltforhold ved de enkelte sykehjem. Dersom dette ikke er nok, så kan det være aktuelt å be Kommunerevisjonen granske forholdene.

Rødt sendte i dag spørsmål til byrådet i Oslo der de ber om å få vite hva byens politiske ledelse har gjort for å kartlegge lønninger ved anbudsutsatte sykehjem.

FÅR 53 000 MINDRE: Sykepleier Ronali Catalon (40) tjener 53 000 under minstelønn
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR 53 000 MINDRE: Sykepleier Ronali Catalon (40) tjener 53 000 under minstelønn Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dersom de ikke vil starte en slik kontroll nå, så vil vi forslå det ved første bystyremøte, sier Erling Folkvord.

Frykter for de ideelleI KrF frykter man at firmaene som har utkonkurrert både ideelle og kommunale deltakere i anbudsrunden, har dumpet lønn og ofret arbeidsvilkår i kampen om de lukrative omsorgs-avtalene med kommunen.

FIKK INN LØNNSSLIPPER: Dette er tabellen Sykepleierforbundet har satt opp. De mener at 17 av 44 som er tatt ut i streik i Oslo-området har fått under minstelønn.
FIKK INN LØNNSSLIPPER: Dette er tabellen Sykepleierforbundet har satt opp. De mener at 17 av 44 som er tatt ut i streik i Oslo-området har fått under minstelønn. Vis mer

- Vi må få belyst de avtalene som er inngått og de problemstillingene som nå dukker opp. Men jeg vil ikke støtte en konkret framgangsmåte før jeg ser forslagene, sier gruppeleder Aud Kvalbein (KrF).

I 2008 tapte Kirkens Bymisjon kampen om å få drive Paulus sykehjem til firmaet Attendo.

KREVER GRANSKING: Jusprofessor Henning Jakhelln. Foto : Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
KREVER GRANSKING: Jusprofessor Henning Jakhelln. Foto : Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Vil anbudsutsette flere- Disse avsløringene kommer samtidig med at byrådet i Oslo foreslår å få sette ytterligere åtte sykehjem ut på anbud. Først må vi få klarhet i hva som har skjedd her, sier Bachke.

Leder i Oslo Venstre Ola Elvestuen mener byrådet, som består av Høyre og Frp, nå må sjekke om selskapene som driver sykehjemmene overholder kontraktene de har inngått med Oslo kommune.

- KLART I STRID MED REGELVERKET: Det mener Knut Even Lindsjørn (SV) om lønnsdumping ved anbudsutsatte sykehjem. Foto: ROBERT S. EIK
- KLART I STRID MED REGELVERKET: Det mener Knut Even Lindsjørn (SV) om lønnsdumping ved anbudsutsatte sykehjem. Foto: ROBERT S. EIK Vis mer

Se en liste over sykehjem i Oslo her.