=KAFFE: Tidligere rusmisbruker og =Oslo-selger Christer Modin jobbet før to dager i uken på =Kaffe. Cappuccino var favorittdrikken, og han likte å lage hjerter med melkeskummet. Video: Elisabeth Dalseg / Foto: Nina Hansen Vis mer Vis mer Vis mer

=Oslo-profilen Nils Christer Modin er død

- Han var en fighter, en som ikke la seg ned og ga opp.

- Christer var den første av =Oslo-selgerne jeg ble skikkelig kjent med.

Sånn åpner minneordene miljøarbeider i =Oslo, Even Skyrud, skriver om Nils Christer Modin på gatemagasinets hjemmeside.

Modin har jobbet som magasinselger siden =Oslo åpnet dørene i 2005, og var en av magasinets mest profilerte talspersoner. Onsdag 10. oktober, ble det kjent at han har gått bort.

Skrudde på sjarmen

Skyrud skriver at han alltid vil minnes Modin som en hissigpropp, men også en som visste hvordan han skulle skru på sjarmen foran kamera når det var nødvendig. Han jobbet for det han hadde tro på, skriver han.

Han husker spesielt en gang han skulle være med som anstand for Modin under Debatten på NRK i mars 2013. Han hadde vært nervøs for hvordan han skulle framstå, men forsto raskt at den nervøsiteten var bortkasta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DØDE: Modin har jobbet som magasinselger siden =Oslo åpnet dørene i 2005, og var en av magasinets mest profilerte talspersoner. I dag, 10. oktober, ble det kjent at han har gått bort. Foto: Dagbladet / Nina Hansen
DØDE: Modin har jobbet som magasinselger siden =Oslo åpnet dørene i 2005, og var en av magasinets mest profilerte talspersoner. I dag, 10. oktober, ble det kjent at han har gått bort. Foto: Dagbladet / Nina Hansen Vis mer

- Da Christer møtte meg ved Nationaltheatret, punktlig og opplagt, skamma jeg meg raskt over å ha vært så forutinntatt. Vi gikk rolig gjennom Slottsparken, og Christer fortalte meg hvor viktig det var for ham å stille opp på denne type ting. Han ba meg si i fra hvis =Oslo trengte noen som kunne snakke om sine erfaringer som rusavhengig til skoleklasser, studenter eller pressen. Han skulle stille opp, uansett. Dette var det han brant for, dette var hvordan han kunne bidra til noe godt, skriver Skyrud.

Oslo, 20171220. Christer Modin jobber på = Kaffe. Modin ble inspirert til å bli rusfri etter møte med kongen. Nå jobber han et par dager i uken på =Kaffe. 
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Oslo, 20171220. Christer Modin jobber på = Kaffe. Modin ble inspirert til å bli rusfri etter møte med kongen. Nå jobber han et par dager i uken på =Kaffe. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Godt å slippe

Etterhvert som Skyrud ble kjent med Modin lærte han at mye av sinnet og den konfronterende naturen han ble beryktet for, skyldtes smerter og angst. Han ble opptatt av å skjule den sårbarheten mens han levde på gata, forteller han.

- Jeg tenkte ofte at det kom til å bli godt for Christer å slippe alle smertene, den dagen kroppen hans ikke orka mer. Jeg er ikke så sikker på om han hadde vært eing. Han var en fighter, en som ikke la seg ned og ga opp, skriver han.

Året 2010 ble et vendepunkt for Modin. På denne tida var han rusmisbruker og selger av =Oslo. Han er med til Slottet da kong Harald skal intervjues for julenummeret.

Møtet med kongen ble en viktig brikke i veien mot en rusfri hverdag. Han hadde fortalt kong Harald om hvordan han jobbet for å bli rusfri, og hvordan jobben i =Oslo hadde hjulpet ham med selvfølelsen.

Det gjorde inntrykk på kongen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

SOVER UTE I KULDA: Hvordan er det for de som bor på gata nå som kulda er på sitt verste? Dagbladet var med da Gateteam Oslo delte ut mat og klær til noen av dem. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg er så heldig å treffe mange mennesker som gjør dypt inntrykk på meg i ulike sammenhenger. En selger av gatemagasinet =Oslo fortalte meg hvordan det hadde styrket hans verdighet å selge blader i stedet for å tigge. Å kunne si «vær så god», og ikke bare «takk» med bøyd nakke, sa kongen i sin nyttårstale i 2010.

Oppvekst med alkohol

Det var ikke gitt at Modin skulle bli rusmisbruker, men det er heller ikke sjokkerende at det endre sånn. Oppveksten hans var preget av alkohol og krangler. Christer var urolig, og allerede som 12-åring havnet han på en barnevernsinstitusjon.

- Det var der jeg begynte å ruse meg. Det gjorde alle vennene mine der. Det var egentlig ikke noe valg, fortalte han tidligere i et intervju med Dagbladet.

Da Modin begynte å jobbe på =Kaffe, en kaffebar opprettet for å hjelpe vanskeligstilte, fikk han mer mening og motivasjon i hverdagen.

- Før satt jeg hjemme og glante i veggen. Da blir man så sykelig. Det å jobbe og betale skatt, det er en veldig ålreit følelse. Jeg føler at vi gjør en jobb. Det er ikke veldedighet, fortalte Modin i det samme intervjuet.

Pengene han tjente på kaffelagingen brukte han til å betale tilbake gammel gjeld.