Oslo-pupper først i verden

Oslo kommune skriver mammografihistorie når de i oktober inviterer 15000 kvinner mellom 45 og 49 år til brystkreftundersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslokvinnene vil være de første i verden som undersøkes med en ny digital mammograf. Ekspertene er fortsatt ikke enige om kvinner under 50 år skal masseundersøkes.

Brystkrefteksperter har i mange år diskutert verdien av masseundersøkelser med mammografi, såkalt brystkreftscreening, for kvinner mellom 40 og 50 år. Argumentene har vært at det er vanskelig å oppdage kreftsvulstene hos kvinner før overgangsalderen.

Forsvarlig

- Forskningsresultatene er så positive at det er faglig forsvarlig å starte nå, sier professor Arnulf Skjennald ved Ullevål sykehus, som er ansvarlig for mammografitilbudet til Oslo-kvinnene.

Brystkreft øker hos yngre kvinner, og kreftformen er ofte mer aggressiv enn hos eldre.

- Vi vil derfor innkalle kvinnene mellom 45 og 49 år hvert år, sier Skjennald.

Han er stolt over at Oslo kommune har kjøpt en av verdens første digitale mammografer. Utstyret er sikrere og kvaliteten på bildene bedre. Kvinnene kan studere brystet sitt på skjermen mens de er på undersøkelsen. Bildene legges deretter over på CD, og sendes til Ullevål sykehus samme dag.

Kvinnesatsing

Helsebyråd Anne Herseth ville helst startet med 40-åringene med det samme, men innrømmer at det ville ha kostet for mye.

- Dette er en viktig kvinnesatsing. Mammografiundersøkelser kan redde liv, sier byråden.

Hun mener kvinneflertallet i byrådet har bidratt til det positive resultatet.

- Tiltaket er viktigst, men vi skal ærlig innrømme at det er en god sak i valgkampen, fastslår Herseth smilende.

Den nye digitale mammografen har kostet vel fire millioner, og i tillegg har byrådet bevilget 2,5 millioner til driften.

BETRYGGENDE: Overradiograf Niru Odedra-Kolmannskog legger armen godt rundt Kari Sletten Engelstad (49), mens brystet blir undersøkt i den nye digitale mammografen.