Oslo-radio sentral i motstands-kampen

Burmesere lytter på radio fra Oslo-bakgård. - Like dramatisk som opptøyene i 1988, sier nyhetsredaktøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assisterende sjefredaktør Khin Maung Win i Democratic Voice of Burma møtte Dagbladets lesere i nettmøte i morges. Les svarene hans her!

(Dagbladet.no): Inn en bakgård i Wessels gate ved St. Olavs plass og opp to trapper ligger radiostasjonen Democratic Voice of Burma - en av de viktigske informasjonskildene for folk i Burma om den dramatiske situasjonen i eget hjemland.

En høyst uvanlig informasjonsflyt med historie tilbake til Nobels fredspris i 1991.

I dag er det ekstra hektisk i den ombygde leiligheten i Oslo sentrum.

- Dette er det mest dramatiske døgnet siden de store opptøyene og massakren i 1988. Jeg tør ikke forutsi hva som skjer når portforbudet gjelder fra klokka 21 lokal tid, sier nyhetsredaktør Moe Aye i radioen til Dagbladet.no.

Minst 3000 mennesker ble skutt og drept under demonstrasjonene i 1988.

Burma ligger 4,5 timer foran Norge.  Klokka er 16.30 her når generalenes beslutning trer i kraft om at ingen skal vise seg utendørs mellom klokka 21 og 09 neste morgen.

- Første spenning er om munkene og sivilbefolkningen trekker seg tilbake klokka 21. Mange var i gatene før det lovlige tidspunktet 09. Så spørs det hva soldatene gjør hvis det ikke er folketomt i gatene. De  har ordre om å skyte, sier Aye.

SPENT: I Burmas største by Rangoon er alle spent på hva som skjer når portforbudet inntreffer klokka 16.30. Her fra tidligere i dag. Foto: DEMOCRATIC VOICE OF BURMA/AFP/SCANPIX
SPENT: I Burmas største by Rangoon er alle spent på hva som skjer når portforbudet inntreffer klokka 16.30. Her fra tidligere i dag. Foto: DEMOCRATIC VOICE OF BURMA/AFP/SCANPIX Vis mer

Rangoon - Oslo - verden

Hans reportere og øyenvitner var de første til å fortelle verden i dag om skuddene som ble løsnet mot en munk og sivil kvinne i Rangoons gater i formiddag. Opplysningene kom på radio i Sørøst-Asia - formidlet fra internettcafe i Burmas største by via radioredaksjonen og senderen i Oslo sentrum.

Også mange av bildene som går verden rundt på de store bildebyråene AP, Reuters og AFP, blir formidlet via bakgårdsleiligheten i Oslo sentrum.

Livsfarlig jobb

- Bare i Rangoon har vi over 50 reportere og andre øyenvitner som holder oss orientert. Det er en livsfarlig jobb i disse dager. For hver fotomedarbeider, må vi ha tre personer rundt for å skjerme kameraet slik at sikekrhetspolitiet ikke ser det.

- Hvordan får medarbeiderne hjem bilder og beskjeder?

- Mobilsambandet er stengt, og derfor er vi avhengig av internettcafeer eller i neste omgang vennligsinnede ambassader med nettsamband. Nå har myndighetene begynt å stenge nettcafeer, men  vi tror ikke det blir helt stopp. Alt lar seg kjøpe i Burma, også nettforbindelse, hvis du betaler.  På ett døgn har prisene på nettkafeene blitt fordoblet. Men myndighetene stenger neppe alle sluser. De er også interessert i hva vi rapporterer. Derfor har de ikke gjort noe forsøk på å stoppe radio- og tv-sendignene våre fra Oslo, sier nyhetsredaktøren.

Radio Burma tre sendinger fra Oslo hver dag og tv-sending lørdag og søndag.

Oslo-radio sentral i motstands-kampen

3,6 millioner fra UD

Radioen har 10-11 ansatte, nyhetsredaktøren kom til Oslo i 1999 etter å ha sittet sju år i fengsel for løpesedler og kopimaskinaviser med budskap fra demokratibevegelsen.

Radioen ble etablert i 1992 i kjølvannet av  fredsprisen til Aung San Suu Kyi året før.

Både i 2006 og i år betaler Utenriksdepartementet 3,6 millioner kroner til Democratic Voice of Burma.

SVARER NÅ: Sjefsredaktør Khin Maung Win i Democratic Voice of Burma svarer leserne.
PÅ HØYGIR: Verden informeres om situasjonen i Burma via radiostasjonen Democratic Voice of Burma i Oslo sentrum. Her assisterende sjefredaktør Khin Maung Win på jobb i Wessels gate 4 sammen med en av sine radioreportere. Fra klokka 09 i morgen svarer han Dagbladet.no\'s lesere - send spørsmålene nå!