Oslo reddet Kristins natt

Kraftig SV-framgang i Oslo og tilbakegang for FrP fikk endelig fram godsmilet hos Kristin Halvorsen i natt. Men målingene på ti-tallet måtte hun se langt etter. Dermed slapp hun i hvertfall å farge håret rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målingene på 10 prosent kom helt på slutten. Da visste vi at vi var i siget. Men vi er godt fornøyd med en framgang på over to prosent på landsbasis. Det gir oss en kjempemulighet fram mot stortingsvalget om to år. Vi vet at nye trender hos velgerne starter i Oslo. Derfor er det veldig bra at vi går kraftig fram og ligger an til å doble antallet mandater fra fire til åtte i Oslo, mens Frp går kraftig tilbake her. Det lover svært godt for framtida. Grusomt bra og spennende, sier Halvorsen til Dagbladet.

Seint i natt lå SV an til en oppslutning på 8,4 prosent på landsbasis, det vil si en framgang på 2,4 prosent sammenliknet med stortingsvalget for to år siden, og en framgang på 2,3 prosent sammenliknet med kommune- og fylkestingsvalget i 1995.

Men altså ikke ti prosent som hadde tvunget henne til å farge håret rødt som hun lovte i valgkampens hete.

- Målet var å få en større framgang enn Aps tilbakegang. Akkurat det ser dårlig ut nå, men vi må se sluttresultatet før vi kan vurdere det ordentlig. Men ut fra at vi begynte valgkampen med meningsmålinger på 4,5 prosent, må vi si oss kjempefornøyd.

Litt skuffet

Da TV2s valgsdagsmålig ble presentert klokka ni i går kveld med en oppslutning for SV på 7,5 prosent, var det ikke vanskelig å spore en anelse skuffelse hos den populære SV-lederen. Men hun ble hyllet som en dronning da hun feide inn til valgvaken på rockeklubben Rockefeller i Oslo i feiende fløyel.

- Det er to grunner til SVs framgang. Den første er Kristin Halvorsen. Den andre er satsingen på barn og unge, sa SV-nestleder Øystein Djupedal.

Ingen behøvde å spørre Kristin Halvorsen om hun var nervøs. Spenningen lå utenpå henne gjennom hele kvelden og natta. Først når Oslo-resultatene begynte å tikke inn, begynte hun å slappe av noenlunde.

Valgte riktig

Kristin Halvorsen er overbevist om at det er SVs kraftige satsing på barn og unge som har gitt SV uttelling. Det hun fryktet mest var hjemmesitterne. Og med god grunn. I natt ble det klart at valgoppslutningen blir historisk lav.

- Marererittet er at en del Oslo-velgere våkner opp med Fremskrittspartiets Einar Lonstad glisende på vei til forhandlinger med Høyre, sier hun.